Bivši direktor odeljenja za nabavke u kosovskoj vladi stavljen na listu sankcija SAD

Sjedinjene Američke Države zabranile su bivšem direktoru Odeljenja za nabavke u kosovskom ministarstvu trgovine i industrije, Nedžadu Krasnićiju (Nexhat Krasniqi), ulazak u ovu zemlju zbog njegove umešanosti u korupciju, saopštio je portparol Stejt Departmenta, Metju Miler.

Miler precizira da je Krasnići, kao javni funkcioner odgovoran za nadzor nad ugovorima o nabavkama, zloupotrebio svoj javni položaj primajući mito u zamenu za dodelu ugovora koji dozvoljava izgradnju industrijskog parka u opštini Glogovac od strane kompanije „Eltoni“.

„Današnja akcija pokazuje da SAD stoje uz one na Kosovu koji traže odgovornost korumpiranih javnih zvaničnika. Ova odluka reafirimiše posvećenost SAD borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet zemalja i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih ljudi“, saopštio je Miler.

Osim Krasnićija, na listu sankcija stavljena su i njegova deca – Auljona (Aulona) i Oljti (Olti) Krasnići, naveo je Stejt Department.

Povodom ove odluke, reagovao je i ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer, poručivši da „ova najava još jednom potvrđuje ozbiljnost sa kojom SAD shvataju pitanja korupcije“.

„Nastavićemo da koristimo sva raspoloživa sredstva za promovisanje odgovornosti i odvraćanje budućeg kriminalnog ponašanja uz podršku kosovskih pravosudnih institucija“, napisao je Hovenijer na društvenoj mreži X.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.