Opština Mališevo: Uhapšen bivši gradonačelnik i pripadnik OVK; Hag se ne oglašava

FOTO: Indeksonline

Bivši predsednik opštine Mališevo i bivši pripadnik OVK, Isni Kiljaj (Isni Kilaj), uhapšen je sinoć u Mališevu od strane pripadnika EULEX-a, a po nalogu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, saopštili su iz ove Opštine i članovi porodice Kilaja. Za sada, međutim, izostaje zvanična potvrda. Iz Specijalizovanih veća i EULEX-a u odgovoru za KoSSev portal uputili su nas za Specijalno tužilaštvo, koje se do sada nije oglasilo.

„Opština Mališevo je sa velikom zabrinutošću primila informaciju da je EULEX sinoć uhapsio bivšeg gradonačelnika opštine Mališevo, gospodina Isnija Кiljaja. Preliminarno je policija EULEX-a izvršila pretres u kući gospodina Кilaja, što je izazvalo paniku i zabrinutost svih građana“, navodi se u objavi ove Opštine.

Prištinski medij Indeksonline piše da je Kiljaj uhapšen na osnovu naloga Specijalizovanog tužilaštva Kosova u Hagu.

Za isti medij, sin Kilaja je rekao da je njegov otac navodno uhapšen oko ponoći. On je dodao da je EULEX zaplenio mobilni telefon i kompjuter.

Tvrdi da je pretres tokom jučerašnjeg dana navodno trajao 17 sati i da je izvršen u stambenim objektima u Prištini i Mališevu.

Da je izvršen pretres na imovini Kilaja, juče su potvrdili iz Haga za RTK.

Portparol Specijalnog tužilaštva za ratne zločine na Kosovu, Kristofer Benet, kazao je za ovaj medij i da su im Kosovska policija i EULEX pružili asistenciju.

Za sada, međutim, nema potvrde da je Kilaj uhapšen.

KoSSev se danas obratio EULEX-u, Specijalizovanim većima i Specijalnom tužilaštvu.

Iz EULEX-a su nas na pitanje da potvrde hapšenje Kiljaja, te iznesu više detalja o razlogu i optužbama koje mu se stavljaju na teret, uputili na Kancelariju Specijalnog tužilaštva.

Iz Specijalizovanih veća su takođe izneli iste navode.

„Sve u vezi sa istragama ili hapšenjima spada u nadležnost Specijalnog tužilaštva. Zbog toga moram da vas uputim na portparola Specijalnog tužilaštva za vaše pitanje“, navela je portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.

Upit KoSSev portala poslat Specijalnom tužilaštvu, međutim, ostao je bez odgovora.

Od početka ove nedelje, po nalogu Specijalizovanog suda izvršeno je ukupno pet pretresa na Kosovu. Svi oni vršeni su u posedima bliskih saradnika bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, a sada haškog optuženika.

Pretresi su izvršeni u posedima bivših Tačijevih savetnika, Artana Behramaja, Bljerima Šalje, Ismaila Sulje, a takođe i bivšeg šefa kosovske informativne agencije (KIA), Baškima Smakaja.

Osim ovih pretresa, prištinski mediji izveštavali su i o pozivu u svojstvu svedoka iz Specijalizovanih veća bivšem kosovskom ambasadoru u Severnoj Makedoniji, Đerđu Dedaju.

Pročitajte još:

Po nalogu Specijalizovanog suda u Hagu pretresena kuća bivšeg gradonačelnika Mališeva

Po nalogu Specijalizovanih veća izvršen pretres u kući još jednog bivšeg Tačijevog savetnika

Bivši Tačijev savetnik nakon pretresa: Specijalni sud želi da unese strah građanima Kosova

Još jedan pretres u posedu bivšeg Tačijevog savetnika, po nalogu Specijalizovanog tužioca u Hagu

Specijalizovana veća Kosova pretresla posede bivšeg Tačijevog savetnika i bivšeg šefa KIA-ePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.