Radomirović: Stigao jedan kamion sa kiseonikom u KBC, trajaće zalihe do mesec i po dana

Korona kiseonik bolnica Mitrovica
FOTO: KoSSev

Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, isporučen je jedan kamion sa kiseonikom, potvrdila je infektolog i upravnica bolnice, Danica Radomirović.

KBC Kosovska Mitrovica, najavio je danas za vikend besplatne kardiološke preglede.

Infektolog i upravnica ove zdravstvene institucije, dr Danica Radomirović, je na konferenciji za štampu odgovarala ujedno na pitanja KoSSev portala o stanju u KBC-u, a nakon serije navoda rukovodstva i direktora, Zlatana Eleka da je na delu kritična situacija, da preti humanitarna katastrofa, a zbog toga što navodno „Priština ne dozvoljava da se medikamenti dopremaju“, te da je dozvola za dopremanje kiseonika istekla 30. septembra, a da su zalihe pri kraju.

Radomirović je danas potvrdila da je ovoj ustanovi u međuvremenu isporučen kamion sa kiseonikom.

„Stigao nam je jedan kamion sa kiseonikom i te zalihe će nam trajati nekih mesec, mesec i po dana, ukoliko ne bude veća potrošnja“, kazala je ona.

Kada su u pitanju lekovi i drugi medicinski proizvodi, Radomirović nije mogla sa sigurnošću da potvrdi da li će ovo pitanje i kada biti rešeno.

Podsetimo, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, potvrdio je prošle nedelje za KoSSev da je KBC Kosovska Mitrovica nedavno poslala dva, odnosno tri zahteva za snabdevanje kisonikom, te kazao da je istog dana po prispeću, zahtev i odobren.

„Sada je u toku još jedan zahtev za dopremanje lekova i potrošnog materijala. U pitanju su stotine, ako ne i hiljade lekova i ostalog medicinskog materijala. Radimo zajedno da što pre to bude odobreno. Nedostajalo je nekoliko dokumenata kada je prvobitno upućen zahtev ali je to u međuvremenu kompletirano“, naveo je Vitija, dodajući da se očekuje da će i najnoviji zahtev za donaciju biti odobren.

Kazao je i da je stav kosovskog ministarstva zdravlja – da se sa najvećim prioritetom bavi donacijama koje dolaze iz svake organizacije ili iz Beograda.

Da je u međuvremenu kontingent medicinskog materijala i lekova odobren, potvrdio je juče šef kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog.

„Pozdravljam pravovremeno odobravanje zahteva od strane ministra zdravlja, Arbena Vitie i njegovog tima za obezbeđivanjem lekova i medicinskog materijala za bolnice i domove zdravlja u većinski srpskim sredinama na Kosovu. Nadam se i da će brzo biti isporučeni“, poručio je Sunjog.

Međutim, o kakvoj se isporuci lekova radi, odnosno kada će oni i stići u srpske bolnice na Kosovu, nismo uspeli danas da dobijemo detalje u kliničkom centru Kosovska Mitrovica.

Takođe isto pitanje smo uputili još pre dva dana samom Vitiji, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Godinama unazad zdravstvene ustanove Republike Srbije se u većinski srpskim sredinama u praksi snabdevaju lekovima i materijalom iz Srbije, ali prema tzv. pravilu „donacija“, odnosno Ministarstvo zdravlja Srbije ove lekove i medicinski materijal u svoje ustanove na Kosovu upućuje kao humanitarnu pošiljku. Ovaj model u praksi nije deo pisanog briselskog dogovora Beograda i Prištine, već de fakto među rešenje do primene trajnijeg dogovora.

O svemu opširnije u: 

Vitija o snabdevanju srpskih bolnica lekovima: Zahtevi za donacije za nas najveći prioritet, ne duže od sat u ministarstvu

Šefica UNMIK-a razgovarala sa direktorom KBC K.Mitrovica

Šta se dešava u KBC u Mitrovici: Mediji o Banjalučkom scenariju, rukovodstvo o mogućoj humanitarnoj katastrofi, Priština demantujePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.