Potpredsednik AAK traži da se nastavak dijaloga uslovi izvinjenjem predsednika Srbije

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ardian Đini
Foto: Gazeta Express

Potpredsednik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, Ardian Đini pozvao je kosovskog predsednika Hašima Tačija da nastavak dijaloga između Kosova i Srbije uslovi izvinjenjem njegovog kolege Aleksandra Vučića, prenosi Gazeta Express.

Nastavak dijaloga između Kosova i Srbije koji je prekinut nakon uvođenja takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH od strane Prištine, prvenstveno je uslovljen od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića upravo ukidanjem ove mere.

Sa druge strane, i kosovski premijer Ramuš Haradinaj ukidanje taksi uslovljava upravo rešavanjem kosovskog pitanja, tačnije priznanjem Kosova od strane Srbije i poziva Vučića da se bezuslovno vrati dijalogu.

U međuvremenu, na kosovskoj političkoj sceni pojavio se još jedan predlog kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju o uslovu za nastavak dijaloga koji, kako smatra Ardian Đini, potredsednik AAK, treba da bude izvinjenje srpskog predsednika.

„Ukoliko Vučić ne izađe da se izvini, zbog toga što je rekao na Kosovu da je Milošević bio veliki lider, i da je Srbija ubila svoju decu u „Pandi“…Tači ne bi trebalo da razgovara sa njim“, ocenio je zamenik predsednika AAK.

Đini je predložio Tačiju da zamoli Vučića da se izvini u Beogradu, tokom konferencije za štampu.

On je ujedno dodao da Kosovo ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu sa Srbijom „ukoliko ne postoje minimalne garancije da neće doći do promene granica na Kosovu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.