Vladika Teodosije: Kosovo i Metohija može nekom biti blagoslov ili prokletstvo

„Кosovo i Metohija, istovremeno može biti nekome, ili blagoslov, ili prokletstvo. Onaj koji živi u svesti tog blagoslova i čuva ga i drži, biće srećan, jer čuva ono što su nam ostavili naši sveti preci kao zalog našeg opredeljenja za Carstvo Božije, a ne za carstvo ovoga sveta koje prolazi. Za one, pak, koji bi da trguju svojim nasleđem, pa i po cenu stradanja narodnog, taj blagoslov Božiji postaće za njih prokletstvo, koje će ih pratiti i za života na zemlji, a i posle u večnosti“, upozorio je danas u svojoj poslanici pred početak Velikog Vasršnjeg posta Vladika raško-prizrenski Teodosije.

“Njihovo ime će zauvek ostati upamćeno sa onima koji su rušili živu Crkvu, krivokletnicima i obmanjivačima, koji licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu”, naglašava vladika, ali i dodaje:

“Neka bi i njima Gospod dao razuma i pokajanja da se i sami okrenu Bogu i shvate da ono što im je dato u nasleđe nije samo zemlja, već i ovo parče neba na zemlji, naše sveto Кosovo i Metohija, koje je vekovima objedinjavalo naš verni narod gde god on živeo.“

Upozorio je na “moćnike” koji nameravaju da: “…Kroje i prekrajaju ono što je molitvom satkano kao hiton Gospodnji, našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju, na kojoj kao biseri sijaju naše svetinje, manastiri i hramovi”.

„Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje. Pogledajmo ruševine drevnog Vavilona, Ninive, Rima, i poznajmo gde nestaje sila i moć ovoga sveta. A svetlost koja je zasijala iz Vitlejemske pećine, živi i živeće i pored svih progona i stradanja, ukrepljivana krstom Gospodnjim kao znakom istinske pobede“.

Pozvao je na molitvu za mir u postu, čovekoljublje, pokajanje i smirenje.

„I tako, hodeći sa verom, nadom i ljubavlju prema radosti praznika Vaskrsenja Gospodnjeg, namažimo lica svoja uljem, ne budimo tmurni nego veseli. Ugledajmo se na smernost onoga carinika iz evanđelske priče, a ne na gordog fariseja.  Ugledajmo se i na pokajanog bludnog sina koji hita domu Očevom i dobija znake sinovskog dostojanstva, a ne na nepokajane gordeljivce, koji ne znajući šta čine, srljaju iz bezumlja u bezumlje“.

„Neka bi Svemoćni Gospod sačuvao i naše sveto Кosovo i Metohiju, naše svetinje i verni narod, kako bi i buduća pokolenja mogla da slave Njega raspetog, ali i vaskrslog“, poručio je vladika raško-prizrenski.

Sedmonedeljni Veliki Post ove godine počinje 11. marta i traje sve do Vaskrsa 28. aprila.

Celu Vaskršnju poslanicu možete pročitati ovde

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.