Domovi zdravlja na KiM kasne sa izdavanjem eRecepata, nadaju se da će tehničke probleme ukloniti uskoro

Foto: Politika

U svim zdravstvenim ustanovama širom centralne Srbije od 1. marta počela je primena elektronskog propisivanja lekova. Međutim, zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji kasne sa primenom novog sistema izdavanja recepata. Ipak, nadaju se da će tehničke poteškoće ubrzo rešiti.

Papirni recepti su povučeni iz opticaja od 1. marta i ubuduće će sve terapije biti propisivane preko elektronskih recepata.

Dok su neke zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji koje smo kontaktirali bile spremne da nam daju službene informacije koje su od interesa za javno zdravlje, neke nismo uspeli da dobijemo, a poslanica u parlamentu „Republike Kosovo“, koja je ujedno i direktorica Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici – Miljana Nikolić odbila je čak da nam da ovu informaciju.

Apoteka spremna, elektronski sistem instaliran, nabavka lekova i dalje najveći problem

U nameri da saznamo da li je državna apoteka spremna da primeni novi sistem izdavanja recepata, kontaktirali smo direktoricu apotekarske ustanove u Kosovskoj Mitrovici, Ljiljanu Delibašić.

„Apoteka je tehnički spremna, instalirani su programi, kao i u svim apotekama u Srbiji i to na način na koji je propisalo Ministarstvo zdravlja“, rekla je Delibašić za KoSSev.

Ipak, kao i godinama unazad, najveći problem ove ustanove je nabavka lekova.

“Recepti više nisu u papirnoj formi, već prelazimo na elektronski recept. Problem je kao i do sada nabavka lekova, ali ne i elektronizacija recepata. Domovi zdravlja će propisivati lekove elektronski, a mi ćemo ih na osnovu toga izdavati”, kaže Delibašić.

Upravo zbog nabavke lekova kojih nema u državnim apotekama na teritoriji KiM, mnogi građani propisane lekove preuzimaju u apotekama u centralnoj Srbiji. Do pune funkcionalizacije ovog sistema u domovima zdravlja na teritoriji KiM, građani će iskusiti poteškoće u pribavljanju lekova, čini se ne zadugo.

Neki Domovi zdravlja već izdaju recepte, ali otklanjaju tehničke probleme

Pored brojnih tehničkih problema koji su prisutni u zdravstvenim ustanovama na Kosovu, pojedine su već pristupile elektronskom propisivanju lekova, kao što je slučaj sa Domovima zdravlja u Zubinom Potoku i Štrpcu.

Direktorica Doma zdravlja u Zubinom Potoku Tatjana Vlašković navodi da je Dom zdravlja Zubin Potok spreman za izdavanje elektronskih recepata, da je realizovana promena sistema, kao i da je juče izvršeno probno izdavanje elektronskih recepata.

Iz Doma zdravlja Štrpce, Stojan Stanojković, rukovodilac pravnih, kadrovskih i administrativnih poslova, kazao je da su zdravstvene ustanove na Kosovu tek 1. marta dobile šifre za lekare i da od tog trenutka rade na primeni novog sistema recepata.

”Mi smo počeli sa tim, problema naravno uvek imamo, ali ih rešavamo u hodu, veći deo posla smo završili”, kaže Stanojković za KoSSev.

S druge stane, direktorica Doma zdravlja Kosovska Mitrovica, Miljana Nikolić, odbila je da da službenu informaciju ispred institucije kojom rukovodi, objašnjavajući da, iako se novinarka KoSSeva predstavila, „ne zna s kim razgovara“.

“Nikakve informacije ne prenosim putem telefona, ne znam tačno ni sa kim razgovaram, jeste se Vi predstavili, ali ja ne znam o kome se radi, ne mogu da Vam dam nikakvu informaciju na ovaj način”, tvrdi Nikolić, dok je na predlog novinarke KoSSeva da se lično vide i porazgovaraju o ovoj temi kojom prilikom bi joj predočila i novinarsku legitimaciju, rekla da je „u obavezama ovih dana, i da nema vremena za sastanke“.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije članom 5 propisuje da „svako ima pravo da mu bude saopšteno da li organ vlasti poseduje određenu informaciju od javnog značaja, odnosno da li mu je ona inače dostupna“, što znači da identitet ili zanimanje tražioca službene informacije nije bitan, a da je javna institucija u obavezi da je pruži, osim ako se ne radi o službenoj tajni.

Isti član dalje propisuje da „svako ima pravo da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom tako što će mu se omogućiti uvid u dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja, pravo na kopiju tog dokumenta, kao i pravo da mu se, na zahtev, kopija dokumenta uputi poštom, faksom, elektronskom poštom ili na drugi način“ što znači da pružanje informacije telefonskim putem nije isključeno zakonom kao vid službene komunikacije.

Iz Doma zdravlja Leposavić se nisu javljali na službene telefone, a iz Doma zdravlja Gračanica su nam rekli da je direktorica službeno odsutna, te da će nam informaciju dati narednog dana, ali smo neslužbeno saznali da su uglavnom spremni i da je potrebno rešiti još neke probleme. Iz Doma zdravlja Zvečan su rekli da će nam se javiti u toku jučerašnjeg dana, što do objavljivanja vesti nisu učinili.

Uvođenje elektronskog recepta ima za cilj brže i efikasnije funkcionisanje zdravstvenog sistema, navode iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.