Mihajlović: 2018. izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština

Naredne godine počinje izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović. 

"Među najvažnijim projektima u idućoj godini su novi auto-put Niš-Merdare-Priština, gde će početi gradnja prve deonice Niš-Pločnik, vredne 212 miliona evra," rekla je ona na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, povodom obeležavanja tri godine rada ovog ministarstva. 

Pročitajte još:

Sele se zbog auto-puta za Prištinu

Priština priprema izgradnju deonice auto-puta Niš-Merdare

Mihajlović: Auto-put Niš-Priština povezaće 100.000 građana Toplice, Srbe sa KiM-a sa BG i NI

Koha: Srbi izlaze na Jadran preko  "Autoputa mira"

Auto-put Niš-Merdare-Priština do 2020.

Vučić i Mustafa u Londonu, Vučić zatražio što hitniju izgradnju autoputa Niš-Priština

Priština "upozorava" Ramu zbog Srbije i Vučića

Ova deonica je dužine 36 kilometara, a vrednost radova je preliminarna. 

Novac je izdvojen i u budžetu za 2018., a finansiraće se u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, navela je takođe, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Ukupna dužina budućeg auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač iznosi 384 kilometra, od čega je dužina deonice Niš-Merdare 77 kilometara.

Upravo je Mihajlovićeva krajem oktobra imenovana za predsednicu Radne grupe za realizaciju ovog projekta, a sredinom novembra u Prokuplju i Merošini predstavljen je i plan raseljavanja na trasi auto-puta.  

Procenjuje se da će radovi biti završeni do 2020.

Auto-put Niš-Merdare-Priština deo je predloga za izgradnju auto-puta Niš-Priština-Drač, koji je bio jedan od četiri projekata koje je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 2015. godine, a kao tadašnji premijer. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.