Brisel nije obavešten o suspenziji sporazuma o osiguranju

Evropska unija do danas popodne nije dobila zvaničnu informaciju iz Prištine da je kosovska strana odlučila da zamrzne već potpisani sporazum o registraciji vozila, rekla je Tanjugu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

"Do sada nas ni jedna strana nije obavestila da je sporazum suspendovan," rekla je Kocijančič nakon što je zamoljena da prokomentariše odluku prištinskih vlasti, dodajući da je strana koja je suspendovala sporazum dužna da to obrazloži Briselu.

Predsednik Generalne skupštine Kosovskog zavoda za osiguranje Rahim Pacoli je ranije danas izjavio da je sporazum, koji je potpisan 23. jula tokom briselskog dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, suspendovan "nakon stvorene situacije birokratskim i nepotrebnim merama sa srpske strane, na osnovu koje su građani Republike Kosovo bili prisiljavani da skidaju registarske tablice sa inicijalima RKS i bili prisiljeni da postavljaju probne tablice plaćajući dodatne poreze".

U međuvremenu oglasila se i Kancelarija za KiM koja je navela da se Memorandum o obaveznom osiguranju vozila "ni na koji način ne dotiče pitanja registarskih tablica", već da je to pitanje regulisano sporazumom o slobodi kretanja, postignutom 2011. godine. Iz ove kancelarije naglasili su i da Vlada Republike Srbije želi potpunu liberalizaciju protoka ljudi, robe i usluga između centralne Srbije i Kosova i Metohije ali "ne ugrožavajući teritorijalni integritet Srbije".  Oni poručuju da je "nerazumljiva" bilo kakva "ponovna jednostrana" odluka o zamrzavanju sprovođenja ovog Memoranduma. 

Vozila sa registarskim oznakama RKS ne mogu da saobraćaju u centralnu Srbiju bez uzimanja probnih tablica. Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava postignut je krajem juna a počeo da se primenjuje sredinom avgusta. Njime je tada regulisano sniženo plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za vozila sa RKS tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.