Poslanici nemačkog Bundestaga: Protivimo se ideji razmene teritorija

Poslanici nemačkog Bundestaga na Kosovu
Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

Poslanici nemačkog Bundestaga, Peter Bejer (Peter Beyer) i Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ovih dana borave u zvaničnoj poseti Kosovu. Nakon današnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, snažno su istakli stav Nemačke o protivljenju ideji razmene teritorija. Pored toga, smatraju da takse neće trajati večno i da bi dijalog trebalo nastaviti. Ovo je druga poseta nemačkih zvaničnika Kosovu u proteklih mesec dana.

Poslanik Hrišćansko-socijalne unije Bavarske u nemačkom Bundestagu, Kristijan Šmit izjavio je da ovo nije njihova prva poseta Kosovu i posebno je istakao protivljenje aktuelnoj ideji razmene teritorija, prenosi Kallxo.

“Pomenuo sam da se protivimo ovoj ideji, ne možemo rešavati problem stvarajući nove, čak i onaj koji stvarno misli da reši problem ovom idejom, treba da bude svestan da će stvoriti nove probleme, ne samo za Kosovo već za region generalno”, rekao je Šmit.

Šmit je dodao da bi dijalog trebalo nastaviti, a kad je reč o taksama, smatra da ovaj problem neće biti večan.

“Mi nismo samo u zvaničnoj poseti, mi smo kod naših prijatelja, zato što je Kosovo naš prijatelj. Takođe smo razgovarali i o budućim procesima i dijalogu, čiji nastavak mi podržavamo, kao i protivljenje razmeni teritorija u svakom aspektu”, deli stav svog kolege i Peter Bejer poslanik Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU).

Nemački poslanici sastali su se sinoć i sa predsednikom LDK, Isom Mustafom, sa kojim su razgovarali o aktuelnim pitanjima na Kosovu, kao i o dijalogu sa Beogradom.

Stav nemačkih poslanika o granicama u skladu je sa stavovima LDK, naveo je Isa Mustafa, prenosi Insajderi.

Nakon ovog sastanka kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, na obeležavanju trogodišnjice potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, još jednom je izneo kritike na račun visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini optuživši je za teškoće u realizaciji evropske agende, zato što je, kako je naveo, preusmerila dijalog na razmenu teritorija, prenosi Kljan Kosova.

“Bio sam veoma pažljiv da ne kažem koje su prepreke evropske agende koje treba rešiti ali veliku prepreku imamo od predstavnice Federike Mogerini zbog činjenice da je preusmerila dijalog na razmenu teritorija”, rekao je Haradinaj.

“(Federika Mogerini) prouzrokovala je unutrašnju političku traumu ali i traumu u regionu. Nažalost, određena količina moje energije i energije moje vlade utrošena je na protivljenje temi kao što je ova” dodao je Haradinaj, prenosi Kljan Kosova.

Ovo nije prvi put da kosovski premijer iznosi optužbe na račun Mogerini. U prošlosti ju je optužio i da je uništila dijalog ali i da je vodila tajni dijalog između Beograda i Prištine. Navode o tajnim pregovorima, promptno je demantovala portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Dijalog je veoma važan, takse su prepreka

Spoljnopolitički savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel, Jan Heker (Jan Hecker) i Matijas Lutenberg (Matthias Lüttenberg), 11. marta sastali su se kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, a sutradan u Beogradu i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. 

„Pritisak Berlina je veoma jasan, dijalog je veoma važan, takse su prepreka. Ukidanje taksi je njihova pozicija“, preneo je sutradan glavnu poruku sa sastanka Haradinaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.