Kocijančič demantuje Haradinaja da je u Briselu bilo tajnih pregovora

Vučić Tači Mogerini
Foto: Tviter nalog, Maja Kocijančič

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič odbacila je kao neistinite navode kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini vodila tajne pregovore između Kosova i Srbije, navode kosovski mediji. Haradinaj je ove tvrdnje izneo nakon izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je „razgraničenje zvaničan predlog Srbije“ kada je reč o kosovskom pitanju, poručivši Mogerini da bi bilo dobro „da sa tim izađe na videlo“.

I dok u svojoj izjavi, kako prenose srpski mediji, pozivajući se na KTV, Kocijančič negira tvrdnje kosovskog premijera o tajnom dijalogu, sa druge strane, ona govori o javnom. Za uslov nastavka tog „javnog dijaloga“, ponovila je da bi Priština trebalo da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ona je i tokom nedavnog obraćanja, a nakon iznetog zvaničnog stava Srbije da je „razgraničenje“ predlog za rešavanje kosovskog pitanja, navela da rešenje mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Dodala je da je u toku rad na pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji će doneti trajno rešenje za sva otvorena pitanja.

Predlog o rešenju kosovskog pitanja koji je izneo Ivica Dačić, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je istog dana kao neprihvatljiv i nerazuman, ističući da tako nešto nikada i nigde nije ostvareno.

 Dačić je dan kasnije upotpunio svoju izjavu rečima da nikada nije rekao da je to zvaničan predlog koji je poslat u ime Srbije, već da je zvanično izneta kao jedna od ideja.

Da u Briselu nije bilo tajnih pregovora o korekciji granica, juče je izjavio i kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Špend Ahmeti, komentarišući izjavu Hašima Tačija da je ideju korekcije granica prvenstveno izneo bivši predsednik Kosova Ibrahim Rugova, prenosi prištinska Koha.

Navodeći da je čuo Dačića i Vučića „da razgraničenje podržavaju već duže vreme“, navodi da ova ideja „nije zvanično izneta u Briselu“.

„Jasno je da je to zahtev Srbije, ali ja formalno kažem da na sastancima to nisu pominjali ni posrednici u Briselu, niti smo čuli da je to zatražila Srbija.“

Predsednik Srbije, sa druge strane, juče je, ne navodeći koja je njegova ideja kada je reč o Kosovu, kao i da će je javnost saznati „istog sekunda“ kada je Albanci prihvate, naveo da je deo nje izneo u Briselu.

Tajni pregovori?

Tema tajnih pregovora o Kosovu između kosovskog i srpskog predsednika aktuelizovana je nakon izjave Hašima Tačija da se više puta sastajao sa Vučićem bez prisustva kamera. Tada je i predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, koji je u prošlosti često iznosio tvrdnje da se ova dva predsednika tajno sastaju, i iza kulisa pregovaraju, između ostalog, i o razgraničenju pozvao predsednika Srbije da saopšti „o čemu je pregovarao sa Tačijem“.

Komentarišući ovu izjavu, predsednik Srbije je naveo „da bi voleo da su odnosi sa kosovskim liderima bolji, pa makar i da je to postignuto tajno, ali nažalost, to nije istina“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.