Portparol Kfora kaže da je u Zvečanu postojala opasnost da neko pogine

FOTO: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden albanskog)

Portparol Kfora Andrea Galijeni izjavio je da su trupe Kfora na severu sprečile eskalaciju situacije zbog protesta, jer je postojao rizik po život i da će neko poginuti.

Govoreći na konferenciji za novinare, on je naveo da je 29. maja u opštini Zvečan održan veliki protest, a dok su pokušavali da intervenišu između strana, vojnici Kfora su bili uključeni u nasilne proteste.

Andrea Galijeni je dodao da su tokom protesta mnogi vojnici povređeni od bacanja kamenja, improvizovanih eksplozivnih naprava i upotrebe oružja.

Prema njegovim rečima, bilo je jasno da ima ljudi koji žele da protestuju mirno, ali da se iza njih kriju kriminalne grupe koje su htele da napadnu trupe Kfora.

„Posle ovog ogromnog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontigenta su povređeni od kamenja i eksplozivnih naprava. Oni su sada prevezeni u svoje zemlje kako bi nastavili sa daljim medicinskim tretmanom.“

„U ime komandanta Kfora Anđela Mikelea Ristučije, zadovoljni smo dovođenjem kontingenta, jer je njihovom intervencijom između strana izbegnut veliki problem između Srba i Albanaca, jer je moglo doći do problema opasnih po život da neko bude ubijen“.

Galijeni je saopštio da je NATO posle 29. maja odlučio da pojača vojnike Kfora slanjem dodatnih trupa, a da je od 5. juna na Kosovo otišlo oko 500 vojnika iz turskog kontingenta, koji se već obučavaju da budu spremni da podrže trupe Kfora i da će biti na Kosovu dok ne bude potrebno.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na Severu


KFOR: Protest je počeo mirno, ali je kasnije postao nasilan

Koha: KFOR – Iza demonstranata na severu stajale su kriminalne grupe

Kallxo: KFOR – Iza nasilnih protesta u Zvečanu stoje kriminalne grupe

Gazeta: Pukovnik KFOR-a – Bilo je jasno da se iza mirnih demonstranata na severu kriju kriminalne grupe

Teljegrafi: KFOR o situaciji na Severu – Iza demonstranata stoje kriminalne grupePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.