15. dan krize na Severu: Eskobar i Lajčak u petak Beloj kući i Borelju podnose izveštaje o krizi na Severu

Ispred opštinske zgrade u Zvečanu i danas protestuje uobičajeni broj građana, broj pripadnika KFOR-a je i isti kao juče, odnosno dosta manji u odnosu na prethodne dane. U opštinama je policija.

Građani Zvečana uz Mitrovčane traže da se iz ovih opština policija povuče, ali i da se oslobode dvojica Srba uhapšena prošlog ponedeljka, u toku sukoba KFOR-a i građana.

Protestuje se i ispred opštine u Leposaviću, a juče je KFOR tamo potpuno uklonio bodljikavu žicu koja je prethodnih dana bila postavljena oko zgrade opštine. Žica se nalazi sa strane. Ostao je samo deo metalne ograde.

Povlačenje specijalaca i to od dana kada su u ovu opštinu, ali i u opštine u Leposaviću i Zubinom Potoku – nasilno ušli, traži i međunarodna zajednica, koja za sve što se nakon tog „jednostranog i provokativnog poteza“ dogodilo, krivi Prištinu.

Traže i raspisivanje novih izbora u opštinama na Severu, da albanski gradonačelnici svoje „administrativne“ funkcije obavljaju iz alternativnih kancelarija, ali i hitno vraćanje dijalogu, odnosno Ohridskom sporazumu.

Sve to ponovili su i lično specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine koji su boravili ove nedelje u Prištini pa u Beogradu.

Međutim, iako danas treba da podnesu izveštaj Beloj kući, odnosno šefu evropske diplomatije – o tome ima li napretka ka deeskalaciji situacije na Kosovu ili ne, Kurti svoj stav ne menja.

Ujedno, danas će, prema ranijoj najavi, srpski predsednik razgovarati sa predstavnicima Srpske liste. 

On ne haje za njihove zahteve, odnosno želi da ih ispuni delimično. Otvorio je mogućnost za izbore, ali postepeno povlačenje specijalaca iz opština uslovljava procesuiranjem ili „odlaskom za Srbiju“ „nasilne rulje“, „fašističke milicije“.

Juče se čak i požalio na ovu dvojicu međunarodnih diplomata. „Dolaze nam sa zahtevima, sa zahtevima druge strane“, kaže Kurti za Asošijejted pres.

U označavanju Srbije kao isključivog krivca i zlikovca, otišlo se i korak dalje – jučerašnjim ideom vladajućeg Samoopredeljenja.

Upravo sa nedavno plasiranom krilaticom od strane samog Kurtija „fašistička milicija“, poručili su: „Republika Kosovo će trijumfovati zajedno sa Policijom i narodom“.

„Kosovo mora da se obračuna sa nasilnim ekstremistima, internacionalistima, desničarima koji veruju u srpski svet“, poručio je i danas iz Dubrovnika, dodajući da je Kosovu potreban vladavina prava i datum za izbore.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.