Teljegrafi: KFOR o situaciji na Severu – Iza demonstranata stoje kriminalne grupe

FOTO: KoSSev

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Misija Kfora na Kosovu, kroz obraćanje medijima, govorila je o situaciji u severnim opštinama.

Portparol glavnog štaba pukovnik Andrea Galijeni rekao je medijima da su oni već rasporedili sve trupe na severu i da su pre nekoliko dana dobili još 500 vojnika iz Turske.

Galijeni je rekao da su u nasilnim protestima povređeni italijanski i mađarski vojnici, kojima je već ukazana medicinska pomoć, prenosi Telegrafi.

„Tokom protesta vojnici su povređeni kamenicama, improvizovanim eksplozivom i vatrenim oružjem. Bilo je jasno da ljudi pokušavaju da protestuju mirno, ali je bilo jasno da se iza njih kriju kriminalne grupe koje pokušavaju da napadnu trupe Kfora“, rekao je on.

Portparol Štaba Galijeni je pojasnio da nije bilo koordinacije sa Vladom 29. maja, dana kada je situacija na severu postala napeta.

„Komandant Kfora je stalno u kontaktu sa institucijama Kosova. Ne mogu da kažem da je bilo koordinacije za 29. maj. Pratimo celu situaciju i spremni smo da reagujemo. Sada je važno da se strane vrate dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje situacije“, rekao je on.

Na pitanje novinara da li će reagovati u slučaju napete situacije, Galijeni je rekao da je Kfor spreman da reaguje.

„Kfor je spreman da deluje u svakoj situaciji eskalacije. Naši vojnici su obučeni i spremni da po potrebi koriste sve puteve“, naglasio je Galijeni.

KFOR je pojačao svoje prisustvo u severnim opštinama jer se lokalni Srbi protive postavljanju albanskih gradonačelnika u opštinske objekte. Oni nastavljaju sa protestima, dok su neki od njih bili nasilni gde su napali vojnike Kfora, Kosovsku policiju i novinare.

Situacija u severnim opštinama, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, izazvala je mnoge reakcije, gde su kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti izjavili da su na severu kriminalne grupe pokušale da nasilno uđu u opštinske objekte.

Premijer je rekao da Kosovska policija ne može da napusti ove opštine sve dok postoje „kriminalne grupe“ van opština.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na Severu


KFOR: Protest je počeo mirno, ali je kasnije postao nasilan

Portparol Kfora kaže da je u Zvečanu postojala opasnost da neko pogine

Koha: KFOR – Iza demonstranata na severu stajale su kriminalne grupe

Kallxo: KFOR – Iza nasilnih protesta u Zvečanu stoje kriminalne grupe

Gazeta: Pukovnik KFOR-a – Bilo je jasno da se iza mirnih demonstranata na severu kriju kriminalne grupePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.