Koha: KFOR – Iza demonstranata na severu stajale su kriminalne grupe

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Portparol štaba Kfora, pukovnik Andrea Galijeni, na konferenciji za novinare održanoj u petak, rekao je da je jasno da iza srpskih demonstranata na severu stoje kriminalne grupe koje su pokušale da napadnu trupe Kfora.

Galijeni je rekao da je nekoliko vojnika Kfora povređeno tokom protesta u Zvečanu.

„Od 29. maja dodatne trupe Kfora raspoređene su na severu Kosova nakon što su četiri predsednika pre nekoliko dana nasilno pokušala da uđu u njihove kancelarije. KFOR je bio tu da spreči dalju eskalaciju protesta i 29. u određenoj opštini (Zvečan) održan je veliki protest. U nasilnom protestu učestvovali su vojnici KFOR-a. Tokom protesta, vojnici su povređeni kamenicama, improvizovanim eksplozivom i vatrenim oružjem. Bilo je jasno da ljudi pokušavaju da mirno protestuju, ali je bilo jasno da se iza njih kriju kriminalne grupe koje pokušavaju da napadnu trupe Kfora“, naglasio je Galijeni.

Prema njegovim rečima, dužnost kosovske policije je da pronađe i uhvati ove grupe.

„Bilo je jasno da građani žele mirne proteste, ali iza njih su se krile organizovane grupe kako bi napale i primarna je dužnost kosovske policije da preduzme neophodne radnje da se te grupe pronađu i ako dođe do zločina da ih uhvati“, rekao je on.

On je naveo da je posle protesta mnogo vojnika iz italijanskog kontingenta povređeno. U početku je, prema njegovim rečima, bilo 11 iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta. U međuvremenu, narednih dana, prema njegovim rečima, pojavili su se i drugi sa lakšim povredama.

„Nakon 29. maja, NATO je odlučio da pojača Kfor slanjem dodatnih trupa. Od 5. juna 500 vojnika turskog kontigenta počelo je da se šalje na Kosovo. Raspoređivanje je završeno, obučavaju se da budu spremni za nekoliko dana da se rasporede kada bude potrebno da podrže trupe Kfora“, izjavio je on i dodao da će oni biti na Kosovu dok to bude neophodno.

Galijeni: Kosovske institucije nisu koordinisale sa KFOR-om za akcije na severu

Prema njegovim rečima, ova situacija je pokazala da je važno da se sve strane uzdrže od reakcija.

„Važno je da se sve strane uzdrže od reagovanja jer, kao što je ova situacija pokazala, sve može eskalirati na viši nivo nasilja i veoma je važno da sve strane ne preduzimaju jednostrane akcije bez razmatranja rizika i posledica“, naveo je Galijeni, dodajući da je situacija trenutno mirnija.

Galijeni je rekao da kosovske institucije nisu koordinisale sa njima za akcije koje su preduzele na severu.

„Komandant Kfora je uvek u kontaktu sa svim akterima u regionu, sa institucijama Kosova, vojskom Srbije i drugima. Kada su ovi događaji počeli nekoliko dana pre 29. maja, mogu da kažem da nije bilo koordinacije, jer je to bila jednostrana odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu puste u svoje kancelarije. Ali kasnije smo se organizovali da budemo raspoređeni u ovim opštinama, kao što se desilo 29. maja, bili smo napadnuti i stavljeni između dve strane”, rekao je on.

Galijeni je govorio i o koracima koje će Kfor preduzeti u slučaju eskalacije situacije.

„Kfor trenutno prati situaciju i spreman je da reaguje na svaku eskalaciju situacije. Jedinice Kfora su obučene da se nose sa bilo kojom situacijom u oblasti bezbednosti“, naglasio je pukovnik.

Upitan da li je Kfor koordinisao akcije sa Kosovskom policijom, Galijeni je rekao da je Kfor reagovao samo na situaciju koja je nastala između dve strane.

„To nije koordinirana akcija sa KP, to je reakcija KFOR-a na ono što se desilo nakon što je policija preduzela neke akcije i nakon što je masa reagovala na taj način. Dakle, sada su jedinice prisutne”.

On je dalje dodao da se ne zna kada će trupe misije napustiti opštine na severu.

„Nema datuma jer Kfor ne deluje po planu, već deluje u skladu sa bezbednosnom situacijom i kako se kriza nastavlja. Sve dok postoji takva situacija napetosti koja svakog trenutka može da eksplodira i eskalira do nivoa nasilja, KFOR će biti prisutan na severu”.

On je situaciju na severu opisao kao „nestabilnu dok se ne postigne dogovor između strana“.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na Severu


KFOR: Protest je počeo mirno, ali je kasnije postao nasilan

Portparol Kfora kaže da je u Zvečanu postojala opasnost da neko pogine

Kallxo: KFOR – Iza nasilnih protesta u Zvečanu stoje kriminalne grupe

Gazeta: Pukovnik KFOR-a – Bilo je jasno da se iza mirnih demonstranata na severu kriju kriminalne grupe

Teljegrafi: KFOR o situaciji na Severu – Iza demonstranata stoje kriminalne grupePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.