Portparol EU: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u julu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je da će narednog meseca biti nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Stano je naglasio da EU nastavlja svoj pun angažman na tom polju i kao dokaz pomenuo je posetu evropskog specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu.

”Kao rezultat njegovih razgovora možemo da najavimo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u julu,” izjavio je Peter Stano. On je objasnio da i dalje nema konkretnog datuma, ali da su obe strane saglasne o nastavku briselskog dijaloga, te da se trenutno radi na utvrđivanju datuma.

U Briselu, kasnije ove nedelje će boraviti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i kosovski premijer, Avdulah Hoti. Prema Stanovim rečima, radi se o “odvojenim bilateralnim posetama”, koje nisu vezane za nastavak dijaloga, tokom ove nedelje.

I Vučić i Hoti će u Briselu boraviti uoči predstojećeg susreta između Prištine i
Beograda u Beloj kući, najavljenog za 27 jun.

Bilo je nagoveštaja da bi pre američkog sastanka trebalo da se pokuša da se organizuje jedan susret koji bi obeležio obnovu briselskog dijaloga.

Međutim, u ponedeljak, nakon susreta sa Miroslavom Lajčakom, predsednik
Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da nema dogovora o zajedničkom sastanku.

„Ako me pitate za to, nemamo taj dogovor. Oni će da idu sami, mi ćemo da idemo sami i to u različitim danima koliko sam razumeo. Sad, ubijte me ako nešto bude drugačije,“ rekao je Vučić.

RSE

Pročitajte još:

Mediji: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine 25. juna u Briselu, Hoti predstavlja Prištinu

Hoti u Briselu 25. juna, na agendi nema sastanaka i razgovora u vezi sa dijalogom

Vučić: Dijalog s Prištinom možda već u julu, nijedno rešenje ne može biti lako

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.