Ponoš: „Vučić da objasni čime su ga prevarili kada je dao saglasnost da KiM uđe u Savet Evrope“

Zdravko Ponoš
FOTO: zdravkoponos.rs

„Vučić je uspeo da upropasti ono čemu se ova država godinama odupirala. Uspeo je da formalno i čvrsto veže i uslovi napredak Srbije na evropskom putu kooperativnošću u implementaciji kosovske državnosti na koju je dao pristanak“, izjavio je predsednik Srbija centra i šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije, Zdravko Ponoš.

Govoreći o odnosu i politici srpskog predsednika prema Kosovu, Ponoš je u Skupštini Srbije pomenuo najavljenu izmenu Poglavlja 35 za pristup Srbije EU, tj. ulazak obaveza iz, kako kaže, „briselskih i Ohridskog odnosno Vučić – Kurti sporazuma“.

„Vučić se na današnji dan, 18. marta prošle godine pohvalio postignutim dogovorom. Bio je srećan što ništa nije potpisao, ali se obavezao da njegovi nepotpisani sporazumi postanu supstanca Poglavlja 35“, rekao je Ponoš i pozvao Vučića da svoje sporazume sa Kurtijem predstavi u parlamentu.

Ponoš je rekao da je Vučić „uspeo da upropasti ono čemu se ova država godinama odupirala“.

„Uspeo je da formalno i čvrsto veže i uslovi napredak Srbije na evropskom putu kooperativnošću u implementaciji kosovske državnosti na koju je dao pristanak. Uspeo je da uradi ono zbog čega je doveden na vlast – preda KiM, i ono što mu omogućava da ostane na vlasti – da opstruiše i sasvim zaglavi evropske integracije Srbije“.

Ponoš tvrdi da je Vučić, na godišnjicu martovskog pogroma, odnosno juče, saopštio da Kosovo „uskoro ulazi u Savet Evrope“, pravdajući se kako je „prevaren, ali da neće dozvoliti da ga varaju i ispada budala“.

„Nije nam objasnio kako je on to prevaren. Šta je to trebalo da dobije za ono što je dao? Ako je prevaren, kako tvrdi, a to znači da je varan 12 godina, onda je on nesposoban. A, ako nije budala i nesposoban, već je time što je sam pregovarao namenski doveo stanje na KiM ovakvo kakvo je sada, onda je to nešto drugo i mnogo veće. U oba slučaja se za to odgovara“, konstatuje Ponoš.

Režim se igrao sa vatrom pa postao predmet ucene svih koji znaju detalje oko Banjske

Ukazao je na to da je režim u Srbiji preuzeo obaveze oko carine i registarskih tablica oko kojih je, kako kaže, „Vučić najpre pozivao u rat a sada ih podržava“.

„Ne zapita se šta na to kažu deca, roditelji pobijenih u Banjskoj – pogibijenoj akciji u koju ih je on gurnuo. Banjska je fijasko koji je potpuno urušio i onako slabu spoljnopolitičku poziciju Srbije“, dodaje ovaj političar.

Tvrdi da se režim „igrao vatrom“:

„Uhvaćen je s upaljenom šibicom i postao je predmet ucene. Svi koji znaju detalje oko Banjske mogu da ga ucenjuju, dok naša javnost ne zna ništa o tome“.

Ponoš je podsetio da je Vučić tražio sednicu Saveta bezbednosti UN-a na temu dinara iako, kako kaže, to nije jedini problem na KiM.

„Onog momenta kada je pristao na ukidanje srpskih banaka na severu doveo je sve naše privredne entitete i institucije u situaciju da moraju da otvore račune u kosovskim bankama, a to znači da prethodno moraju da se registruju u kosovskom APR-u. Tako se sve na severu podvodi pod institucionalnu kontrolu Prištine”.

Izbori u Srbiji – sumrak demokratije

Ponoš se osvrnuo i na Plan rasta za Zapadni Balkan koji koji podrazumeva 6 milijardi evra za naredne tri godine, a za koji su preduslovi slobodni i pošteni izbori, vladavina prava, nezavisno pravosuđe, medijske slobode.

“U tački 2 se kaže da Srbija i Kosovo treba da normalizuju odnose u cilju potpunog sporovođenja svojih obaveza. Vučić ispunjava sve uslove iz ove tačke. Ako Srbija ostane bez pristupa ovom planu jasno je da je to zbog toga što nije ispunila uslov demokratskih izbora“, zaključio je Ponoš.

Predsednik Srbija centra i izjavio je da je pored rata u Ukrajini i pojasu Gaze Srbija važna tema u Briselu i evropskim prestonicama.

„Ovaj režim je izbornom krađom oblatio zemlju, a opozicija pokušava da skine tu prljavštinu sa Srbije ukazujući na to da Srbija nije ništa ukrala već SNS, a SNS nije Srbija, a još manje je Vučić Srbija“, rekao je Ponoš u Skupštini Srbije.

Zaključuje da prethodni izborni „nisu bili praznik već sumrak demokratije“.

„Izborna krađa je izvedena na način koji je zahtevao angažovanje državnog aparata poput MUP-a i Ministarstva za državnu upravu i samoupravu i režimskih predstavnika u RIK-u“.

Ćuta: Da li ste se zakleli na Ustav Kurtiju? Rakić: Imate „mentalnu dijareju“, nikad nisam bio poslanik u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.