Ćuta: Da li ste se zakleli na Ustav Kurtiju? Rakić: Imate „mentalnu dijareju“, nikad nisam bio poslanik u Prištini

„Samo mi recite, da li ste se vi zakleli na Ustav Aljbinu Kurtiju, jeste ili niste“, upitao je danas opozicioni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta svog kolegu iz vladajuće koalicije, Gorana Rakića. „Očigledno imate mentalnu dijareju. Nikada nisam bio poslanik u Skupštini Kosova“, odgovorio mu je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi i to u dva manata.

U Skupštini Srbije danas je nastavljena konstitutivna sednica na kojoj se bira predsednik parlamenta.

Zasedanje je, međutim, završeno bez odabira predsednika, ali su ga obeležile rasprave između poslanika vlasti i opozicije.

Poslanik ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“, Aleksandar Jovanović zvani Ćuta, na današnjoj sednici se obratio poslaniku liste „Srbija ne sme da stane“, bivšem predsedniku Srpske liste i ministru u kosovskoj vladi, Goranu Rakiću.

„Gorane Rakiću samo mi recite, da li ste se vi zakleli na Ustav Aljbinu Kurtiju, jeste ili niste“, upitao ga je Jovanović.

Svoje obraćanje završio je rečima:

„Građani Srbije glavu gore, vreme je da se izdajnici i lopovčine sklanjaju odavde“.

Rakić – Prosuli ste punu kofu, da ne kažem čega

Ćuti je potom odgovorio Rakić koji je, pre nego što je zauzeo poslaničku fotelju u Skupštini Srbije, vršio više funkcija u kosovskom sistemu – kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou.

Rakić je bio gradonačelnik Severne Mitrovice u više mandata. Potom je prešao u centralnu vlast, odnosno bio ministar administracije i lokalne samouprave, a potom i ministar za zajednice i povratak u Kurtijevoj vladi do novembra 2022. godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije.

„Sram Vas bilo. Pročitavši tu zakletvu, prosuli ste punu kofu, da ne kažem čega u Skupštini. Očigledno imate mentalnu dijareju gospodine Ćuta. Nikada nisam bio poslanik u Skupštini Kosova“, odgovorio je Rakić.

Naglašava da je u tri mandata vršio funkciju „gradonačelnik Severne Mitrovice, Kosovske Mitrovice“, te Ćuti poručuje – „prvo se malo raspitajte“.

„Zakletvu sam polagao pred srpskim narodom. Narod me je birao na direktnim izborima. Polagao sam zakletvu pred poslanicima Srpske liste i odlično znate da me nikada Kurti nije birao za ministra, a taj ministar nije Rakić, nego Rašić i to je vaš čovek“, dodao je Rakić.

Kaže mu i da će se pred srpskim narodom zakleti „i ovde i u Prištini i u Vašingtonu i Berlinu i Londonu i svugde“.

„Neću biti kao vi, koji juče niste hteli čak ni da obeležite pogrom. Ne samo da se ne bi zamerili vašim poslodavcima, već da se ne bi zamerili diplomatskoj briselskoj administraciji“, dodaje Rakić.

Opozicionim poslanicima poručuje i da „jedino što znaju da rade je da dižu prašinu“.

Svoje obraćanje završio je rečima:

„Vodeći se narodnom ‘da se za dobrim konjem prašina diže’ – u pravu ste, ali nemojte da zaboravite da kada prašina slegne, konj ostaje samo konj“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.