Vučić: Više neće biti moguće da zemlju dovedu pred svršen čin, promenićemo doktrinu i pristup

FOTO: RTS

Nečija je namera samo da gura srpski narod što dalje od Kosova i Metohije, i istovremeno da onima koji proteruju Srbe obezbede puni legitimitet i legalitet za njihove akcije. To je samo deo onoga što nam se sprema, kaže danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Srpski predsednik danas je, na dvadesetogodišnjicu martovskog pogroma na Kosovu, u Predsedništvu dočekao oko stotinjak dece sa KiM. Današnji program obeležavanja samo je uvod u ono što tek ovog meseca sledi, između ostalog, i 24. marta na 25. godišnjicu NATO bombardovanja.

„25 je godina od kada su oružjem krenuli da nam oduzimaju Kosovo i Metohiju i do dana današnjeg se nisu zaustavili. I neće“, poručuje.

Srbija će nastaviti, kaže, da čuva slobodu:

„Ako ništa, časno je čuvati slobodu i međunarodno pravo i mi ćemo to nastaviti da radimo“.

Narednih će dana više govoriti o, kako je kazao, opasnostima koje se nadvijaju nad Srbijom ali i regionom.

Na pitanje da li je očekuje reakciju međunarodne zajednice na njegov zahtev da se angažuju po pitanju opstanka Srba na Kosovu, Vučić kaže da očekuje ali „loše vesti“.

„O tome ću i da govorim o narednim danima. Objasniću kako su nas varali, gde i kako su nas lagali, kako su glumili i neki tobožnji prijatelji, a tiče se članstva Kosova u Savetu Evrope“.

Kaže da se sporazum tumačio na lažan način.

„Rekli smo im šta će se dogoditi ako se to uradi (članstvo Kosova u SE), pošto oni misle da imaju pravo da tumačenje sporazuma na lažan način, pogrešan ili kako im se sviđa, kako god“, poručuje.

„Mnogo je teško za nas, jer nečija je namera samo da gura srpski narod što dalje od Kosova i Metohije, i istovremeno da onima koji proteruju Srbe obezbede puni legitimitet i legalitet za njihove akcije. To je samo deo onoga što nam se sprema“.

Zato je bitno, ističe, da Srbija snaži sebe i da razume svoju poziciju.

„Neće biti lako, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponajmanje, ali će biti promena i u doktrini i pristupu. Više neće moći da nas dovedu pred svršeni čin i da onda kažu – saglasili ste se sa tim da vi to uplatite ovde, pa onde, pa da menjate iz dolara u evre a iz evra u dirhame, pa odatle u neku novu albansku valutu za 15 godina. Ne, možete na silu da provedete sve, ali ćete morati da kažete da to provodite na silu. Da li ćemo mi nekada nešto morati da prihvatimo nešto što se provodi na silu – moguće, ali će biti jasno da za to nema dogovora i da ste to proveli na silu“, kaže srpski predsednik.

Zbog svega, i pristup Srbije biti značajno drugačiji.

„Kada vas neko prevari jedanput, to se dobrim ljudima dogodi. Kad vas prevari drugi put, možda ste mnogo verovali na reč ili želeli da verujete, ali ako se nastavi onda to više govori o onome ko vas je prevario, već o tome kakve ste budale. Tolike budale više nismo“, kazao je na kraju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.