Poljska, Nemačka i Francuska zajednički podržali dijalog; Priština zahvalna zbog poziva na viznu liberalizaciju

Vajmarski trougao Poljska Nemačka Francuska
FOTO: DW

Ministri za evropske poslove Francuske, Nemačke i Poljske – takozvanog „Vajmarskog trougla“ pozvali su Beograd i Prištinu da zaključe sveobuhvatni sporazum, ali i najavili posetu regionu.

U zajedničkoj izjavi ministri potvrđuju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva u EU „za šest zemalja Zapadnog Balkana“.

„Francuska, Nemačka i Poljska pozdravljaju napredak postignut u procesu pridruživanja Albanije i Severne Makedonije. Spremni smo da podržimo reformske procese u regionu, gde je napredak, posebno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i u pomirenju i rešavanju nerešenih bilateralnih i regionalnih sporova, od posebnog značaja“, naznačili su.

Podcrtali su i da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

„Naglašavamo potrebu za sveobuhvatnim sporazumom koji bi omogućio da Kosovo i Srbija napreduju na svojim evropskim putevima i doprinose stabilnosti u regionu“, navodi se u reakciji.

Ujedno su pozvali na napredak u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo.

„Naše zemlje su snažno posvećene Berlinskom procesu kao dodatnom sredstvu za podsticanje regionalne saradnje i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, ističemo važnost sprovođenja istorijske odluke šest zemalja zapadnog Balkana o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta“, poručuju.

Najavili su i da je dogovorena trilateralna poseta Zapadnom Balkanu, kao znak zajedničke podrške, a s ozbirom na „značaj koji pridaju regionu“.

„Zalažemo se za dalje jačanje veza između EU i Zapadnog Balkana“, poručili su ovi ministri.

Veći deo zajedničke izjave ministara posvećen je zapravo ratu u Ukrajini.

Oni su osudili rusku invaziju i ukazali na to da je neophodno jedinstvo i ujedinjena reakcija zemalja EU.

Zajednička izjava ministara zemalja EU propraćena je reakcijama najviših prištinskih zvaničnika.

Kosovska predsednica pozdravila je samo deo ove izjave koji se odnosi na viznu liberalizaciju.

„Veliko hvala Nemačkoj, Francuskoj i Poljskoj na njihovoj čvrstoj posvećenosti viznoj liberalizaciji za narod Kosova. Ovaj zakasneli proces je vraćen na pravi put kroz naporan rad i jasan dnevni red kosovskih institucija i podrške naših saveznika.

Kosovski premijer je takođe u prvi plan istakao liberalizaciju viza i naveo da pozdravlja ovaj zahtev, ali i jasnu posvećenost proširenju EU, Berlinskom procesu i zajedničkom regionalnom tržištu.

„Radujem se njihovoj zajedničkoj poseti“, ujedno je poručio Aljbin Kurti u objavi na Tviteru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.