Vučić novim oficirima: Ni pedalj Otadžbine, ni Kosovo i Metohiju

Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju ni pedalj naše otadžbine, poručio je predsednik Srbije na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije u Beogradu. Vojska Srbije želi mir jer niko od vojske ne zna bolje šta je rat, a Srbija ostaje opredeljena putu vojne neutralnosti, poručio je Aleksandar Vučić.

Na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu danas je u prve oficirske činove promovisano 135 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Najbolji su dobili pištolje s posvetom.

„Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, i živimo u nadi da će tako biti i za buduće generacije. Ova generacija je lišena te prošlosti, ali svesna svojih zadataka u miru kao i ratu“, poručio je Vučić u čestitki vojnicima.

FOTO: Vojska Srbije

Naglasio je da Srbija svoju vojsku ceni i zna šta joj vojska znači, spominjući i primere iz nedavnih mirnodopskih vremena – borbi protiv poplava i pandemije kovida 19.

„Vi kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jedne od naše najstarije i najpoštovanije obrazovne institucije. Gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo je bez učesća velikih dometa vojske. Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u slobodarskoj duši naroda, mogla je da se veličanstveno odbrani u Prvom i Drugom Svetskom ratu, na Košarama, Paštriku, Kačaniku“, naglasio je Vučić.

Sa druge strane, oni koji prete danas Srbiji i našem narodu, kaže Vučić, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, rešenost i odlučnost da čuvamo ono što je naše.

„Samo hoćemo da budemo svoji na svome i zato nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, niti bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše otadžbine Srbije“, poručio je.

Deo svečanosti činio je i defile pitomaca vojnih akademija, uz orkestar i soliste vojnog orkestra i hora „Stanislav Binički“, koji su uz intoniranje himne na početku, potom i koračnice, izveli i nekoliko pesama o borbama na Kosovu.

Izostali stihovi „Kosovo je duša Srbije“

Na ceremoniji je izvedena pesma „Junaci sa Paštrika“, a u jednoj od poslednjih strofa stihovi su drugačiji od ranijeg izvođenja pesme.

Umesto stihova „Da zauvek svi pamtimo, Podvig slavne divizije, Zato složno uskliknimo, Кosovo je duša Srbije“, solistkinja Katarina Božić, koja inače izvodi ovu pesmu, danas je otpevala: „Da zauvek svi pamtimo, Podvig slavne divizije, Da zauvek svi slavimo sve heroje naše Srbije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.