Albanci pokrenuli i peticiju protiv Gorana Bregovića

FOTO: Fejsbuk stranica Gorana Bregovića

Najnovija akcija u talasu osuđujućih medijskih napisa na Kosovu nakon što su pojedini albanski portali javili da će Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u Korči, jeste onlajn peticija protiv dolaska čuvenog svetskog muzičara.

Peticiju je juče pokrenula izvesna Aljbana R. Uljaj, ispod čijeg imena je kao geografska lokacija stavljena odrednica „Njujork“. Peticija do sada ima 1,300 potpisnika.

Sadrži iste optužbe, kao što su ih mediji u Prištini i prenosili prethodnih dana, da je Goran Bregović „inspirator masakra na Kosovu“, „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“, uz dodatak da je Bregović „probudio srpski nacionalizam“ i to rečima iz Kalašnjikova „kello“, „juriš“ i „boom, boom, boom“.

Međutim, u tekstu se sada spočitava i to što u albanskim letovalištima „odjekuju srpske pesme“.

U kosovskim medijima od utorka traje negativna kampanja protiv Gorana Bregovića, neposredno nakon što su pojedini portali u Prištini dan ranije preneli vest albanskih medija da Bregović dolazi na čuveni festival piva.

Opština Korča i organizatori do sada su isticali da je to odluka opštine, da je to pitanje umetnosti, a ne politike, ali sada sve više prenose izjave protivljenja albanskih umetnika, pre svega sa Kosova, i navodnih otkazivanja učešća zbog njega.

Kako je u petak javila Gazeta Express, koja se već danima ističe u izveštavanju o protivljenju Bregovićevom dolasku u Korču, iz ove albanske opštine su im poručili da je „to pitanje zatvoreno i da će Bregović nastupiti na Festivalu piva“.

„Ne povlačimo Bregovićevo učešće sa Festivala piva jer odbijamo da zauzmemo politički stav u ovoj raspravi. Ne postoji politički pristup učešću pevača rođenog u Sarajevu i koliko mi znamo, pre nego što smo ga kontaktirali da bismo potvrdili učešće, a mi smo u pravu, nije se pozicionirao ni protiv Albanaca, ni protiv Kosovara“, prenela je Gazeta odgovor iz Korče.

Potom je objavljeno večeras da se sutra priprema protest u ovoj opštini protiv dolaska Bregovića.

„Pozivamo sve intelektualce, građane sa svih etničkih teritorija da budu prisutni da zaustave srpskog pevača, antialbanskog Gorana Bregovića. Protest je MIRAN i TIH. Lokacija: pravoslavna katedrala u Korči, u nedelju, 08. 08. 2021, u 11:00”.

Inače, na zvaničnom sajtu ovog festivala navedeno je da se uskoro očekuju detalji programa i još uvek nema potvrde o nastupu Bregovića.

Ni na zvaničnom sajtu Gorana Bregovića, takođe, nismo uspeli da pronađemo potvrdu da će učestvovati na Festivalu piva u Korči. A upravo se ovaj sajt otvara sa pesmom „Kalašnjikov“.

Čuveni korčanski pivski festival održava se ove godine od 14. do 18. avgusta i očekuju 100,000 posetilaca, a obećali su preko 100 muzičkih nastupa besplatno za posetioce. 

Abanija je inače sve omiljenija letnja destinacija srpskim turistima koji iz ove zemlje ističu kao jedan od najvećih kvaliteta ljubaznost domaćina. Sa druge strane, na mrežama albanskih korisnika sa Kosova, sve su češće osude i prenošenja video zapisa atmosfere iz albanskih letovališta u kojima se na ulicama, brodovima, i u restoranim čuje srpska muzika.

U nastavku objavljujemo prevod onlajn peticije protiv Bregovićevog dolaska i objavljujemo fotografiju koja je originalno objavljena sa tekstom

„Pored srpskih pesama koje odjekuju na obalama Albanije u nekoliko barova i restorana, sada je Opština Korča pozvala na koncert Gorana Bregovića, koji je pesmom ‘Kalašnjikov’ 90-ih probudio nacionalizam među Srbima rečima „Pucaj“ (Kello); „Juris“ (napad); i „Boom Boom Boom“ (simbol zvuka bombi i naoružanja) su zvuci koji su naveli srpske vojnike i paravojne formacije da izvedu masakre na Kosovu i šire na Balkanu devedesetih godina.

Mi, potpisnici ove peticije, tražimo:

– u ime žrtava rata na Kosovu; u ime masakra počinjenih nad albanskim stanovništvom na Kosovu; u ime onih za koje još uvek ne znamo gde su; u ime majki Albanki koje još uvek traže pravdu za nestale; u ime zlostavljanih albanskih sestara; u ime dece bez roditelja; u ime onih koji su se suprotstavili osvajačima i dali svoje živote za odbranu identiteta, jezika naše nacije od neprijatelja zaverenika …

Molimo Vladu Albanije (premijera Edija Ramu) i opštinu Korča (gradonačelnik Sotirak Filo) da odmah otkažu poziv za učešće na koncertu čoveka čija je pesma inspirisala srpske vojnike i paravojne formacije da počine najstrašnije masakre na Kosovu, i ne samo to.

Razlog da „Ovo nije političko pitanje“ nije potkrepljen čak ni moralnim, logičkim ili ljudsko-ljudskim aspektom. Umetnik (bez obzira na umetničke vrednosti) može se bojkotovati kada nema ljudskih vrednosti već govori o podsticanju na mržnju.

Hvala vam!“

Opširnije o tome šta se ovih dana na Kosovu piše o čuvenom svetskom muzičaru Goranu Bregoviću, čitajte u:

Kljan: U Korči najavljen protest protiv dolaska Gorana Bregovića

Dronom pustio zastavu velike Albanije, sada brani Bregovića: Dobro došli! Mediji u Prištini kritikuju

G.Express i danas o Goranu Bregoviću: „Bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“

Mediji na albanskom o dolasku Bregovića na festival piva u Korči: „Inspirator masakra na Kosovu“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.