G.Express i danas o Goranu Bregoviću: „Bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“

FOTO: Gazeta Express

Nakon što je na pojedinim albanskim medijima objavljeno da će Goran Bregović nastupiti u muzičkom delu na festivalu piva u Korči, više kosovskih medija u utorak je objavilo jednobrazni tekst o njemu „Inspirator masakra na Kosovu“.

Objašnjavajući da je organizator ukazao počast time što je njegov Bregovićev nastup navodno rezervisan za kulminaciju festivala, te da je od Edija Rame dobio ključeve grada u vreme kada je aktuelni albanski premijer bio gradonačelnik Tirane, istovremeno su i naveli:

„Podsetimo da je Bregović postao inspiracija srpskih mitova, inspirator za masakre na Kosovu, posebno pesma ‘Kalašnjikov’“.

Dan kasnije, novi naslovi u sličnom tonu. Sada je Gazeta Express kao primer za diskvalifikaciju čuvenog muzičara, protumačila deo intervjua u kojem je govorio o svom susretu sa Radovanom Karadžićem.

U drugom tekstu, takođe današnjem, T7 pitala je poznatog kosovskog pevača Bljera o dolasku Bregovića, na šta je on kazao da je to „totalna budalaština“, iskazavši protivljenje.

„Nismo u fazi u kojoj ih pozivamo da nam pevaju. To je apsolutno glupo“, kazao je, dodajući da se Albanci na Kosovu „muče sa puno stvari „jer je od rata prošlo „tek 20 godina a ne 200“.

Isti portal Gazeta Express je kontaktirala i opštinu Korča i dobili su odgovor da je Bregović pozvan i da će pevati jer ovaj festival nema nikakve veze sa politikom.

Čuveni korčanski pivski festival održava se ove godine od 14. do 18. avgusta i očekuju 100,000 posetilaca, a obećali su preko 100 muzičkih nastupa besplatno za posetioce. Inače, na zvaničnom sajtu ovog festivala navedeno je da se uskoro očekuju detalji programa i još uvek nema potvrde o nastupu Bregovića.

Ni na zvaničnom sajtu Gorana Bregovića, takođe, nismo uspeli da pronađemo potvrdu da će učestvovati na Festivalu piva u Korči. A upravo se ovaj sajt otvara sa pesmom „Kalašnjikov“.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod novih tekstova Gazeta Express o povezivanju Bregovića za zločinima.

„Bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Goran Bregović priznao je da se sastao sa osuđenim za zločine protiv čovečnosti u Bosni Radovanom Karadžićem. Pokušao je da objasni svoju izjavu kada je pitao Karadžića kako se stvari odvijaju u odnosu na rat.

Bregović je tada rekao da se jednom sreo sa Karadžićem u jednom hotelu u Beogradu i pitao ga „Kako stoji naša stvar?“ Na šta je Karadžić odgovorio: „Pobeđujemo 100 odsto“!

Bregović, koji je nedavno upitan šta je to značilo, pokušao je da promeni smisao ovog razgovora rekavši da se zapravo radi o kockarskoj igri, a ne o ratu u Bosni, dok se novinar pobrinuo da brzo promeni temu.

Bregović je o sastanku sa Karadžićem govorio i u širem kontekstu, podsetivši na anegdotu o „susretu sa Titom u toaletu“.

Haški tribunal za ratne zločine osudio je Karadžića za zločine protiv čovečnosti i genocid nad Bošnjacima. Bio je vođa bosanskih Srba tokom rata u kojem je poginulo preko 100 hiljada ljudi, a preko 60 hiljada njih su bili Bošnjaci.

U međuvremenu, Bregović je bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, posebno sa pesmom „Kalašnjikov“. Nedavno je privukao pažnju kada je pozvan kao poseban gost na Festival piva u Korči. Poznati albanski pevači i slavne ličnosti reagovali su na poziv upućen Bregoviću, prisećajući se njegove prošlosti.

Bregović je 2006. godine dobio „ključ Tirane“ od tadašnjeg gradonačelnika Tirane, Edija Rame. Pevao je na koncertu u Tirani.

Bljero govorio o Goranu Bregoviću koji će pevati u Korči: Totalna budalaština, apsolutno glupo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski pevač, Bljerim Muharemi (Blerim Muharemi), poznat kao Bljero, u emisiji „Noćno leto“ na T7 prokomentarisao je poziv srpskom pevaču Goranu Bregoviću da peva na „Festivalu piva“ u Korči.

Bljero je rekao da nismo u takvoj fazi da ih pozivamo (srpske pevače) da nam pevaju.

„Nismo u fazi u kojoj ih pozivamo da nam pevaju. To je apsolutno glupo. Nismo u takvoj fazi, nije pravi trenutak“, rekao je Blero.

Dalje, Blero je rekao da je ovaj postupak opštine Korče potpuna budalaština. To je zato što nisu prošle stotine godina od rata na Kosovu, već samo 20.

„Muzika je muzika, ali ja govorim lično, to je apsolutna budalaština.“

„Neka ga privatno slušaju svi koji su ga pozvali, ali javno nije pravi trenutak. Mučimo se sa puno stvari na našem Kosovu, jer od rata ima tek 20 godina a ne 200 godina“, dodao je Bljero.

Opština Korča je za list Express rekla da je Bregović pozvan i da će pevati jer ovaj festival nema nikakve veze sa politikom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.