Dronom pustio zastavu velike Albanije, sada brani Bregovića: Dobro došli! Mediji u Prištini kritikuju

Podigao je zastavu (velike Albanije, prim.red.) usred Beograda 2014, ali je Balist Morina sada podržao srpskog pevača.

Ovo je najnovija poruka koja se večeras može pročitati na pojedinim portalima u Prištini u vezi sa vešću iz Albanije da će Goran Bregović za dve nedelje pevati na čuvenom festivalu piva u Korči, a za pojedine medije označena je kao „hitna“.

Ovoj vesti već nekoliko dana neki od kosovskih medija pridaju značaj kroz naslove „Inspirator masakra na Kosovu“„Bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“.

„Balist Morina je Albanac koji je podigao dron na utakmici Srbija-Albanija 2014. godine, a danas je branio srpskog pevača Gorana Bregovića za koga se priča da je učesnik Korče“, piše večeras Gazeta Express i nastavlja:

„Suprotno onome što misli većina albanskih umetnika, a ne samo oni koji optužuju Bregovića za podsticanje antialbanskih poziva tokom rata na Kosovu, Balist Morina kaže suprotno“.

Ovaj portal je zapravo preneo Morininu objavu na Fejsbuku u kojoj on kaže da nigde nema dokaza za to da je Goran Bregović pevao „Arkanovim tigrovima“, „četnicima – kako se tvrdi“ ili da je „svojim pesmama i svojim uticajem izazivao mržnju Srba prema Albancima“.

Naprotiv, Morina podseća na slavne dane Bijelog Dugmeta, i 1983. godinu, kada je ova grupa na albanskom izvodila veliki hit „Rroka Mandolina“, to jest „Kosovska“.

Objašnjava da se zapravo podigla prašina za nešto „što ne predstavlja opasnost“, ali da je namera da se „pokrije nešto što predstavlja veliku opasnost“, a to su „antinacionalne odluke premijera zemlje i nacionalni poremećaj koji se ovim odlukama nanosi, to jest, odvraća se pažnja od događaja sa težinom“.

„Izražavam svoje protivljenje kada vidim neke estradne ličnosti i grupe obožavalaca na koje ne samo da utiču lažne vesti, već i prete nasiljem zbog učešća ovog pevača, ali, kada su u pitanju stvarne stvari, tada ne izražavaju nikakvu reakciju“, naveo je takođe.

„Lično bih bio zahvalan BOGU da su svi Srbi poput Gorana Bregovića i ja bih bio veoma raspoložen za albansko-srpsko prijateljstvo“, naglasio je, štaviše, Morina.

„Dobrodošli gospodine Gorane Bregoviću!“ – poručio je na kraju.

Ismailj Balist Morina je navijač za kojeg se sumnja da je upravljao malom bespilotnom letelicom kojom je tokom prijateljske fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu u oktobru 2014. godine, na teren uneta mapa velike Albanije.

Opština Korča odlučuje o gostima

Ovoj vesti tokom dana na više portala prethodile su izjave nadležnih u Korči koji tvrde da je to pitanje ove opštine.

Tako je Dimitri Zonja ispred Festivala naglasio da je njihov posao kao organizatora da pripreme dostojanstven program za svoje goste što je više moguće, ali da na kraju sama opština odlučuje o listi gostiju.

Larisa Katundi, iz Kancelarije za medije opštine Korča, za Gazeta Express je poručila da učešće čuvenog muzičara još uvek nije potvrđeno organizatorima, ali da Korča hoće da dovede čuvenog pevača na festival.

Spočitala je kritike koje se u medijima sa Kosova upućuju na vest da je Bregović pozvan da nastupa, takođe rekavši da se cela tema „više tretira politički nego umetnički“.

Ona je podsetila na to da Bregović ne dolazi u Albaniju prvi put, jer je i 2006. godine održao koncert u Tirani.

„Znam da je sve ovo u portalima izazvano da bi se o tome raspravljalo, ipak Festival piva nema veze sa politikom, to je umetnost“, naglasila je Katundi.

Negativna kampanja

Nakon što je u pojedinim albanskim medijima početkom nedelje objavljeno da će Goran Bregović nastupiti u muzičkom delu na festivalu piva u Korči, više kosovskih medija u utorak je objavilo jednobrazni tekst o njemu „Inspirator masakra na Kosovu“ sa tvrdnjama da su on i njegove pesme a posebno „Kalašnjikov“, bili inspiracija za masakre na Kosovu.

Potom su nastavili da prikupljaju negativne reakcije javnih ličnosti i da podsećaju na njegov susret sa Radovanom Karadžićem.

Tako je pevačica Vesa Ljuma reagovala, objavivši sliku Bregovića koji prima odlikovanje od Aleksandra Vučića ranije ove godine, uz, kako, to sada primećuju kosovski portali „ironičnu poruku – čestitke, čestitke“.

I poznati kosovski pevač Bljera kazao da je Bregovićev dolazak „totalna budalaština“, iskazavši protivljenje.

„Nismo u fazi u kojoj ih pozivamo da nam pevaju. To je apsolutno glupo“, kazao je, dodajući da se Albanci na Kosovu „muče sa puno stvari „jer je od rata prošlo „tek 20 godina a ne 200“, kazao je za Gazeta Express, koja je najviše napisa u ovom tonu imala proteklih dana.

Danas je Ekonimia Online imala više natpisa o tome, među kojima i navodno otkazivanje dolaska drugih gostiju na festival upravo zbog Bregovića.

Ovaj portal javio je i da su se „nizu negativnih reakcija pridružili i navijači albanske reprezentacije, poznatiji kao Crveno-crni, koji su zatražili od opštine Korča da se Bregović povuče sa spiska gostiju, pozivajući se na zahteve koje su primili od Albanaca da „svojim telima zaustave pojavu srpskog pevača koji je svojim pesmama motivisao srpske paravojne formacije da izvrše masakre nad civilnim stanovništvom u mnogim gradovima na Kosovu“.

„Crno-beli“ navijači takođe su naveli da nijedan albanski pevač ne bi mogao da nastupi na nekom festivalu u Srbiji, dodajući da su radio stanice u Srbiji čak prestale da emituju pesme Dua Lipe i Rite Ore, jer su Albanke. Međutim, na radio stanicama u Srbiji pesme dve poznate svetske pevačice se često mogu čuti.

U međuvremenu, negativnu medijsku kampanju pojedini kosovski portali  proširili su i anketama na društvenim mrežama. Tako je Gazeta Blic, danas postavila pitanje svojim čitaocima: „Da li koncert Gorana Bregovića u Korči treba da bude otkazan? Reagujte“.

Inače, na zvaničnom sajtu ovog festivala navedeno je da se uskoro očekuju detalji programa i još uvek nema potvrde o nastupu Bregovića.

Ni na zvaničnom sajtu Gorana Bregovića, takođe, nismo uspeli da pronađemo potvrdu da će učestvovati na Festivalu piva u Korči. A upravo se ovaj sajt otvara sa pesmom „Kalašnjikov“.

Čuveni korčanski pivski festival održava se ove godine od 14. do 18. avgusta i očekuju 100,000 posetilaca, a obećali su preko 100 muzičkih nastupa besplatno za posetioce. 

G.Express i danas o Goranu Bregoviću: „Bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“

Mediji na albanskom o dolasku Bregovića na festival piva u Korči: „Inspirator masakra na Kosovu“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.