Balkanski karteli preplavili Evropu kokainom: EUROPOL objavio izveštaj o drogi

Kokain
Foto: DW

U Evropi se godišnje proda kokain u vrednosti od najmanje 10,5 milijardi evra, a kako je na jučerašnjoj konferenciji EUROPOL-a saopšteno, to je najniža procena.

„Prema drugim procenama, vrednost ilegalnog tržišta kokaina je čak 12,8 milijardi, a kriminalne organizacije sa Zapadnog Balkana, takozvani balkanski karteli, su najveći pojedinačni uvoznici i distributeri te vrste droge u Evropi“, kaže se u izveštaju EUROPOL-a.

U posednjih 10 godina su kriminalne organizacije sa Balkana postale „glavni igrač“ na tržištu kokaina u Evropskoj uniji. Oni su bili meta nekoliko velikih policijskih akcija koje su dovele do velikih zaplena.

Balkanski karteli su uspeli ono što ranije niko nije. Dok su ranije veleprodaja i ulična prodaja kokaina bile razdvojene, kriminalci sa ovih prostora su uspeli da ih spoje i tako ostvare još veći profit. U izveštaju EUROPOL-a se posebno pominje nedavno razbijena kriminalna grupa koju su činili osobe sa albanskog govornog područja, a među uhapšenima je bio i jedan od braće Osmani, koji se već dugo dovodi u vezu sa švercom narkotika, reč je o Baškimu Osmaniju koji je uhapšen u Hrvatskoj.

Ova grupa je radila kao i ostali balkanski karteli, sofisticirani sistemom i kriptovanim telefonima, samo što nisu znali da su njihovi razgovori prisluškivani. Oni su uspeli da ostvare direktni kontakt sa proizvođačima kokaina i tako postanu konkurentniji na tržištu. Robu su iz luka transportovali vozlima koja su imala posebnu pregradu, a novac su prali na, takozvani, kineski način.

Drugi narko klan sa Balkana, koji se našao na meti EUROPOL-a, sačinjavali su državljani Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Oni su, takođe, imali sofisticiranu tehniku i koristili su kriptovane telefone, a delovali su u najmanje 8 evropskih zemalja. Ova grupa je organizovala transport od Latinske Amerike do Španije, a prilikom njihovog hapšenja zaplenjeno je više od 1,25 tona kokaina.

Ova grupa je zanimljiva jer osim trgovine kokainom, bavili su se proizvodnjom i prodajom marihuane, kao i krađom luksuznih vozila.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.