NIJZK: I dalje uvećano prisustvo mangana u Gračaničkom jezeru

Gračaničko jezero
FOTO: Kim

Meštani Gračanice i okolna mesta više od dve nedelje su bez vode za piće. Kosovski institut za javno zdravlje (NIJZK) izašao je sa još jednim saopštenjem u kojem i dalje savetuje građane koji se snabdevaju vodom iz Gračaničkog jezera da je koriste samo za čišćenje i održavanje higijene, a zbog, prisustva mangana.

NIJZK je još 19. oktobra saopštio da su izvršene hemijske analize uzoraka vode proizvedene u fabrici koja se napaja iz ovog jezera, te da je uočena povećana vrednost mangana.

„NIJZK apeluje na građane koji se snabdevaju iz fabrike vode na jezeru Badovac da do daljnjeg ne koriste vodu za piće i pripremu hrane“, naveli su još tada, uz naznaku da će pratiti stanje.

U međuvremenu su se oglašavali u više navrata sa navodima da je novim laboratorijskim analizama utvrđeno smanjenje referentnih vrednosti mangana u vodi, da nema mesta panici, ali i da prisustvo i dalje nije u skladu sa standardima utvrđenim administrativnim uputstvom o kvalitetu vode za ljudsku upotrebu.

Navodili su da voda, međutim, može da se koristi za čišćenje, održavanje higijene i slične potrebe, ali ne i za pripremu hrane.

Danas je objavljeno novo saopštenje kosovskog instituta za javno zdravlje slične sadržine.

„Najnovije laboratorijske analize i dalje pokazuju veće vrednosti od maksimalno dozvoljenog nivoa mangana u vodi jezera i u distributivnoj mreži, prema standardima utvrđenim Administrativnim uputstvom br. 10/2021 – Kvalitet vode za ljudsku upotrebu“, poručili su.

Sa druge strane, naglašavaju da su ekipe na terenu i da se i dalje vrše svakodnevne fizičko-hemijske analize vode.

Područja pogođena snabdevanjem vode iz Gračaničkog jezera između ostalih su: Gračanica, sela u regionu Lipljana, Čaglavica, Ajvalija, Veternik, kao i deo Prištine.

Oni će, kažu, nastaviti sa praćenjem kvaliteta vode, i o normalizaciji obavestiti građane.

Pročitajte još:

NIJZK: Smanjuje se vrednost mangana u Gračaničkom jezeruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.