Kreće sa radom škola ljudskih prava – upućen javni poziv zainteresovanima

ACDC
FOTO: ACDC

Nevladina organizacija ACDC raspisala je konkrus za polaznike škole ljudskih prava. Reč je o višednevnom intenzivnom kursu kojim će se kroz predavanja, radionice, forum teatar, projekcije filmova učesnici upoznati sa konceptom ljudskih prava od teorije do prakse.

Ako si srednjoškolac/ka, student/kinja ili nastavnik u osnovnoj/srednjoj školi, želiš da učiš o ljudskim pravima, upoznaš se i družiš sa vršnjacima, proširiš i razmeniš iskustva sa drugim mladim ljudima motivisanim da se aktivno angažuju u rešavanju problema sa kojima se društvo suočava, smatraš da nemaš dovoljno informacija i želiš da stekneš znanja i izgradiš veštine aktivnog učešća u zagovaranju i promociji ljudskih prava u svojoj školi i sredini u kojoj živiš, onda je Škola ljudskih prava pravo mesto i prilika za tebe – poručuju organizatori.

Kroz školu će se proučavati koncept ljudskih prava – istorijat ideje, razvoj ljudskih prava kroz generacije, kultura ljudskih prava, principi demokratije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, zakonodavni okvir i institucionalni mehanizam koji stoje na raspolaganju građanima kao sredstva zaštite ljudskih prava i zaštite od diskriminacije sa fokusom na marginalizovane grupe.

Škola, pored širokog teorijskih i praktičnog znanja o konceptu ljudskih prava, afirmiše i kulturu ljudskih prava, navode organizatori.

Cilj projekt je da se mladi ljudi inspirišu i motivišu da se zalažu za svoja prava, kao i za prava onih koji nisu u mogućnosti da to urade sami i osnažuje ih da imaju direktniji uticaj u društvu u budućnosti.

Nakon završene Škole učesnici dobijaju diplomu i stiču pravo na dalje usavršavanje.

Rok za slanje prijava je od 22. marta 2021. godine do 4. aprila 2021. godine u 23:59 časova.

Ko može da se prijavi za Školu ljudskih prava i kako se prijaviti?

1. Redovni učenici/ce srednjih škola i studenti

2. Redovni nastavnici osnovnih i srednjih škola

Kako se prijaviti za Školu ljudskih prava?

Popunjavanjem prijave i slanjem iste na e-mail na [email protected] sa naznakom „Prijava na školu ljudskih prava“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.