PO Kosovska Mitrovica najavila pomoć za obnovu spoljnjeg osvetljenja crkve Sv. Save

Foto: PO Kosovska Mitrovica

Čelnici lokalne samouprave opštine Kosovska Mitrovica, obišli su danas crkvu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice i tom prilikom najavili pomoć koja je obezbeđena iz lokalnog budžeta opštine, a koja će biti upotrebljena za obnovu spoljnjeg osvetljenja porte crkve.

Sredstva su izdvojena u akciji koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u cilju očuvanja i obnove srpske kulturne baštine.

Podsetivši na paljenje crkve u martovskom pogromu, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, je kazao da se hram sada obnavlja, zahvalivši Jereju Nenadu Stojanoviću, koji živi sa porodicom u Južnoj Mitrovici i izrazivši nadu da će se povećati broj onih koji obilaze hram.

Hram Sv. Save star je 124 godine i bio je gradski hram u koji se redovno odlazilo do juna 1999, kada su Srbi iz Južne Mitrovice proterani. Na Severu se potom započelo sa izgradnjom hrama Sv. Dimitrija. Crkva Sv. Save je teško stradala u martovskom nasilju, da bi se sa njenom obnovom započelo 2014., a sa službom posle paljenja započelo se 2015.

Povezani članci:

Lepotica u osami

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.