Otadžbina: Do dolaska na vlast Vučića posete kosovskih funkcionera severu nisu bile moguće

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ reagovao je povodom prošlonedeljne posete kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljijua, opštini Zubin Potok.

Poseta ih, kažu nije iznenadila, posebno imajući u vidu ranije posete Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, ali je ona ipak imala drugačiji karakter, ocenjuju.

„Njega su zvanično dočekali predsednik ‘Srpske liste’ i potpredsednik vlade ‘Kosova’ Goran Rakić kao i zamenik ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević. Navedeni funkcioneri „Srpske liste“ bili su domaćini Velijuu i sa njim obilazili sever Kosova i Metohije“, navode u saopštenju dodajući da „do dolaska na vlast Aleksandra Vučića tako nešto na severu Kosova i Metohije nije viđeno“.

„Na severu KiM nisu bila prisutna vozila bilo sa KS ili RKS tablicama jer takva vozila nisu nailazila na simpatije srpskih žitelja. U svakom smislu sever Kosova i Metohije izgledao je poput ostalih regiona Republike Srbije bilo da je raški, moravički ili neki drugi“.

Potpisivanjem Briselskog sporazuma Aleksandar Vučić je “sepratistima predao i sudstvo i policiju i telekominikacije i energetiku“ čime je, kako oni to vide „počinio delo nacionalne veleizdaje po članu 306 i 307 krivičnog zakonika“.

Posledica toga su, navode, brojne akcije specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu.

Iz „Otadžbine“ su ukazali i na to da funkcioneri Srpske liste u kosovskom sistemu imaju funkcije u institucijama i pri srpskom sistemu što vide kao dokaz da „Aleksandar Vučić nagrađuje one koji izdaju državne i nacionalne interese Srbije“.

Sigurni su da će pored Vučića, a nakon njegovog silaska s vlasti, „za krivično delo nacionalne veleizdaje“ odgovarati i  „kojekakvi ministri, poslanici, predsednici opština koji tako učestvuju separatističkoj vlasti samoproglašne republike Kosovo“.

„Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije ‘Otadžbina’ pozdravlja stav predsednika Srbije da Srbi ne treba da se pojave na obeležavanju proslave ‘Oluje’ u Kninu. Nažalost, predsednik nema isti aršin za sve Srbe jer učešće u skupštini i vladi samoproglašene republike Kosova je još veća bruka i sramota za Srbe i srpsku državu nego prisustvo na obeležavanju ‘Oluje’. I ono što je najčudnije, ni hapšenje Marka Đurića, ni hapšenje velikog broja Srba povratnika, ni uvođenje taksi na srpsku robu iz centralne Srbije ne može da natera ‘Tačijeve Srbe’ da napuste vladu i skupštinu ‘Kosova’ jer im to ne dozvoljava predsednik Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiju (Veliu), posetio je prošle srede opštinu Zubin Potok, policijsku stanicu u ovoj opštini i prelaz Brnjak. U pratnji Veljijua bili su i zamenik ministra iz Srpske liste, Milan Radojević kao i direktor Kosovske policije, Rašit Ćeljaj (Rashit Qalaj) a na sastanku u zgradi opštine primio ih je gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.