Radionica robotike za mališane u Gračanici

Radionica robotike u gračanici
Foto: RTK2

Prištinska organizacija „Bonavet“ u saradnji sa NVO „Mlada aktivna Gračanica“ svakog vikenda organizuje radionice robotike i arduino radionice koje za cilj imaju sticanje novih znanja iz oblasti robotike, programiranja i informacionih tehnologija.

Milan Stojanović, jedan od predavača koji su zaduženi za rad sa polaznicima, kaže da ovo nije prvi put da se organizuju ovakve radionice, kao i da organizacija „Mlada aktivna Gračanica“ već od marta učestvuje na takmičenjima „Kosovo makers“ lige.

„Svakog vikenda od 14 časa organizuju se radionice robotike, a kasnije nedeljom radionice arduino,“ objašnjava Stojanović, navodeći da je njihov cilj da mladu decu uvedu u svet programiranja i svet inovativnih tehnologija.

Diplomirani informatičar Milan Stojanović, navodi da za sada ova radionica broji oko dvadeset učesnika, dodajući da „predavači dva tima svakog vikenda neumorno rade sa vrednom decom koja beleže zavidne rezultate na takmičenjima“.

“Deca savršeno savladavaju prepreke koje su pred njima. Trećeg novembra smo u Prištini imali treći krug takmičenja u robotici na kojem smo super prošli,“ kaže Stojanović.

Petar Božidarević i Teodora Krstić učestvuju na arduino radionici i ističu da su zadovoljni njenim radom, kao i postignutim rezlutatima na nedavno održanom takmičenju u Prištini.

“Ovo je jedno veoma dobro iskustvo zato što će nam ovo trebati u životu. Veoma je zanimljivo programirati embote i gledati kako se oni kreću,” navodi Božidarević.

“Već godinu dana učestvujem u radionicama. Bavimo se rasklapanjem i sklapanjem embota,” ističe Krstićeva i dodaje da je zahvaljujući sestri zavolela robotiku.

Predavači kao i polaznici radionice veruju da će na predstojećem takmičenju u Hrvatskoj ostvariti zapažene rezutate iz oblasti informacionih tehnologija i robotike.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.