PIK: Više od 1.000 pritužbi građana na rad policije, žale se i oni koji dolaze iz kosovske dijaspore

Kuštrim Hoda
Foto: Printscreen, EO

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Policijski inspektorat Kosova u ovoj godini primio je više pritužbi građana zbog neprofesionalnog ponašanja policijskih službenika, prenosi Ekonomia Online. Tokom 2021. od januara do sada, 28 policajaca je uhapšeno, a 65 je suspendovano, dok je više od hiljadu pritužbi građana upućeno protiv policijskih službenika.

Ovo je ono što je rekao u izjavi za Ekonomia Online, izvršni šef Policijskog inspektorata Kosova (KPI), Kuštrim Hoda (Kushtrim Hoda).

„Od januara do sada primili smo preko 1.100 pritužbi na rad policije koji su obrađeni, neke su kvalifikovane kao prekršaji ili sumnja na krivično delo, a drugi deo je vraćen policiji na disciplinsko ili administrativno procesuiranje. Povećava se broj žalbi, a takođe i tokom leta usled priliva građana“.

„Do sada smo suspendovali 65 službenika, preporučili smo suspenziju 67 policijskih službenika zbog krivičnih istraga koje smo vodili kao institucija. To je relativno visok broj u odnosu na celu prošlu godinu, koji je dostignut u ovom šestomesečnom periodu. Uhapšeno je 28 policajaca zbog različitih krivičnih dela, šest policajaca je premešteno sa svojih mesta, takođe u interesu istraga koje su u toku, sporovedeno je sedam inspekcija u različitim oblastima policije, od koju su četiri bile vanredne“, rekao je Hoda.

Dolaskom migranata, cirkulacija i kretanje građana postalo je prilično otežano, Hoda kaže da njihove žalbe protiv policije nisu izostale, te da su pokušali da ih reše što je pre moguće.

„Ulice Kosova sa dolaskom migranata su prometnije, ima više nesreća i kontakata sa policijom i naravno migranti takođe imaju pritužbe protiv policije ili tokom kretanja, postoje pritužbe koje se prihvataju, mi se trudimo da ih tretiramo što je pre moguće“, rekao je on.

Hoda je dodao da oni stalno primaju i razmatraju žalbe građana, te da je njihov rast prilično velik.

„Inspektorat kontinuirano prima i rešava pritužbe građana na rad policije, od njenog osnivanja i ove godine nastavljamo sa nešto većom stopom pritužbi, a u poslednje dve godine beleži se porast broja pritužbi protiv policije i ovo može biti kao svest građana da iznesu svoju zabrinutost, ali i veći rad naših istražitelja i inspektora na rešavanju svih njihovih pritužbi „, zaključio je Hoda za EO.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.