Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu kaže da bi trebalo preduzeti mere protiv zdravstvenog osoblja koje odbija da primi vakcinu protiv virusa kovid-19.

Kad već hoće na silu da vakcinišu zdravstvene radnike a ne priznaju i ne prihvataju ništa iz Srbije (bacili vakcine iz srpske donacije) da su zdravstveni radnici Srbi u njihovom sistemu izvršili bi pritisak da se ovi vakcinišu iako su već vakcinisani. Kad na silu primiš dve vakcine onda možeš još dve, ne mari. Srećom ovi nisu u njihovom sistemu.

Višečasovna zadržavanja na Merdaru beleže se danima, a tako je i poslednjeg dana u nedelji. Prema najnovijim podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, za izlazak sa Kosova preko Merdara, u ovom trenutku čeka se više od tri sata u kilometarskoj koloni vozila. Za ulazak iz pravca Srbije zadržavanja su dosta kraća, čeka se ne više od pola sata.Takođe, dužih zadržavanja ima i na prelazu Bela Zemlja. Za izlaz sa Kosova preko ovog prelaza čeka se i do 100 minuta, a u suprotnom pravcu zadržavanja su minimalna – od 5 do 10 minuta. Na Jarinju se za ulazak na  Kosovo čeka najviše 10 minuta, a za izlazak do 30 minuta.

Ako ovu veću gužvu za izlazak sa Kosova nego za ulazak analiziramo, svašta može da nam padne na pamet. Npr. to je zato što ovi sa Kosova više vole Srbiju nego ovi iz Srbije Kosovo. Ili npr. više ovima sa Kosova treba Srbija nego ovima iz Srbije Kosovo. A što se tiče vlasti iz Prištine i Beograda niti ovima treba Srbija niti ovima Kosovo. Zato su usvojili tzv. Kurtijev reciprocitet, niti ovi idu tamo niti dozvoljavaju onima da idu ovamo.

Američki profesor i stručnjak za odnose SAD i EU Danijel Hamilton poručuje da bi „SAD trebalo da nastave pritiske na Srbiju radi uzajamnog priznanja sa Kosovom i da istovremeno razviju dijalog koji dve zemlje tretira kao ravnopravne strane“, prenosi Gazeta ekspres.

Dobro oni znaju da je učinkovitije da “pritegnu” Vučka ali će se truditi da mu pritezanjem Srbije obezbede alibi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.