PIK pokrenuo istragu protiv policajca iz Severne Mitrovice

Policijski inspektorat Kosova (PIK) sprovodi istragu o incidentu do kog je došlo 4. avgusta u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, a u kojem su bila uključena dva policajca. Istraga se sprovodi pod sumnjom da je policajac van dužnosti počinio krivično delo nanošenje telesnih povreda i izazivanje opšte opasnosti.

Prištinski portal Indeksonline javio je danas, pozivajući se na izvore iz PIK-a da je policajac Z.P. koji je u utorak oko podneva bio jedan od učesnika incidenta u blizini spomenika Knezu Lazaru, a prilikom kog je ispaljen hitac, suspendovan. Ovaj portal navodi još i to da mu je konfiskovano službeno oružje.

Informaciju je za KoSSev samo delimično potvrdio PIK.

U službenom odgovoru na upit KoSSev-a navode da je istraga u toku u vezi sa tim incidentom i da je u sklopu istrage konfiskovano službeno oružje iz kog je navodno pucano kako bi bilo poslato na veštačenje.

PIK, međutim, nije komentarisao trenutni status dvojice policajaca umešanih u slučaj, odnosno nije potvrdio navode Indeksonlline o tome da je pripadnik Kosovske policije, Z.P. suspendovan.

U danu nakon incidenta našem portalu javila su se dva neposredna svedoka događaja koji su izneli optužbe na račun dva policajca, precizirajući da im je prećeno od strane policajaca koji su ih kasnije i fizički napali te da je jedan od njih, Z.P., udario drškom od pištolja jednog od učesnika incidenta nakon čega je i ispaljen hitac. Članovi dve porodice koji su tvrdili da su ih policajci koji su bili u civilnoj odeći napali, u sredu su podneli prijavu i PIK-u zbog toga što smatraju da su policajci zloupotrebili službeni položaj.

Detaljnije o njihovim svedočenjima o dešavanjima od utorka pročitajte u posebnoj vesti: Šta se dogodilo u današnjoj tuči? Oprečne informacije.

S druge strane, prema službenim informacijama iz Kosovske policije, oni vode istragu zbog napada na službeno lice i to protiv osoba koje tvrde da su policajci napali njih i od kojih je jedan povređen.

O tome opširnije u posebnoj vesti: Dve istrage o tuči u Mitrovici: PIK protiv službenog lica, policija zbog napada na službeno lice.

Ono što se do sada zna o incidentu od utorka je da se radilo o trećoj tuči za dva dana, na približno istoj lokaciji, ali čija se uzjamna veza još uvek zvanično ne potvrđuje sa prethodne dve tuče; takođe, jedan od aktera incidenta bio je policajac u civilnoj odeći. Pucano je iz službenog pištolja i u tuči su učestvovala još dva druga lica za kojima se nakon incidenta tragalo, a koji su se potom javili policiji. U vezi sa slučajem istog dana ispitano je pet osoba od kojih neke u svojstvu svedoka.

Danas PIK potvrđuje zvanično i navode da su u incidentu zapravo učestvovala dva policajca.

„U popodnevnim časovima 4. avgusta, PIK je dobio informaciju da je policajac van dužnosti, zajedno sa još jednim policajcem, imao sukob sa nekoliko građana Severne Mitrovice. Na osnovu preliminarne istrage sumnja se da je jedan od policajaca ispalio hitac u vazduh“.

Iz PIK-a u odgovoru za KoSSev dalje navode da su sa kolegama iz regionalne istražne jedinice izašli na teren i kontaktirali dežurnog tužioca sa kojim koordinišu u vezi sa drugim istražnim radnjama koje će biti preduzete radi rasvetljavanja okolnosti ovog slučaja.

Ovo je bila treća tuča u blizini šetališta od prošle nedelje, a četvrta od juna.

Pročitajte još:

Nova tuča u centru Kosovske Mitrovice; Policija ispituje pet osoba, potraga za još dvoje

Tuča na mitrovičkom šetalištu, četiri osobe privedene na ispitivanje, jedna povređena

Sinoćna tuča na mitrovičkom šetalištu nastavljena i danas

Masovna tuča na šetalištu – povređen policajac tokom intervencijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.