Meštani Brnjice strahuju od izlivanja rečnog korita

Reka
FOTO: RTK2

Zbog obilnijih padavina ovih dana meštani Gornje i Donje Brnjice strahuju da će zbog neraščišćenog rečnog korita doći do izlivanja Sićevke, prenosi RTK2.

Pojedina domaćinstva u Donjoj Brnjici tek što su sanirana od nedavne poplave, a njihovi vlasnici već strahuju da bi nemile scene mogle da se ponove jer korito reke Sićevke još uvek nije očišćeno.

“Ima bojaznosti i ako nastavi ovako kiša, može do uveče da bude poplava. Pre 15 dana bila je poplava, ovo je sve plivalo, ulazi nam od potoka od reke, tamo je zatvorena reka od vrba, treba da se čisti i odatle preko njive dolazi ovde i sve poplavi, ovaj deo kod nas. Šteta je velika krompir je propao, pasulj. Kad naiđe poplava ako ceo dan pada kiša, onda sve pliva, sutradan se povuče, to je potok iz Sićeva iz Gornje Brnjice, on nabuja i voda je velika, ne može da je primi cev odozgo”, rekao je Jova Popović iz Donje Brnjice.

”Prošli put su ljudi iznosili i svinje, kokoške, puna dvorišta, nisu mogli da izađu iz kuće…teška situacija, dok se ne očisti reka svake godine ista priča. Bude poplava oni nešto plate, te pare bolje da ulože u čišćenje reke, nego da plaćaju štetu”, osenjuje Branislav Đošič iz Donje Brnjice.

Sićevka zadaje probleme i meštanima Gornje Brnjice.

“Nije to neka velika reka, ali ona je između brda i kad krene sa brda, kiša se sliva u korito reke koja nema kapaciteta da primi tu količinu vode i onda se izliva…Ako nastavi ovakvim tempom, doći će do poplave, ako pada danas i sutra postoji opasnost od poplave…To je malo rečno korito, podložno izlivanju, imaju tu, u selu, dve- tri kuće koje bivaju poplavljene, pojavi se voda u dvorištu i ispred kuće, bilo je da je jedna kuća bila ugrožena, ali glavnom plave bašte i njive pored reke, meštani uglavnom pored reke imaju bašte”, kaže Miodrag Gigić.

Jedan deo reke je ranije očišćen, ali to nije dovoljno. Meštani Brnjice, apeluju na nadležne institucije u Prištini da očiste rečno korito, kako stanovnici ne bi strahovali od štete prilikom obilnijih padavina. Na teritoriji Opštine Gračanica nema straha od poplava navode iz ove lokalne samouprave.

“Na osnovu informacija od službenika javnih službi na terenu, nema većih poplava i problema od kako se ovih dana pogoršala vremenska situacija, da imamo veću količinu kišnog perioda. Preventivno smo u naselju Ugljare postavili džakove sa peskom, tamo gde je prošli put Prištevka izašla iz korita, ovog puta smo to sprečili. Nadam se da u narednom periodu neće biti većih padavina i da će sve proteći bez problema”, rekao je za RTK2 direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

Bojazan od poplava za sada ne postoji ni u Opštini Ranilug, ali postoje mere zaštite.

“Imali smo situacije pre nekoliko godina, kada su se te poplave dešavale, ali je opština prduzela mere oko preuređenja i čišćenja rečnog korita i potoka po selima u ataru naše opštine, tako da za sad od količine padavina koje su se desile u prethodna dva dana, ne postoji bojazan od poplava, ali mere opreza su tu. Mi ćemo preduzeti sve, ako se u datom momentu nešto desi ili se desi da se ogromna količina vode slije sa planinskih mesta i u korito Binačke Morave”, rekao je za RTK2 direktor Odeljenja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja pri Opštini Ranilug Ivan Denčić.

Iz Opštine Klokot poručuju da su poplave prošlost u ovoj opštini. Očišćeni su kanali, koji su bili jedan od uzroka poplava.

“Očistili smo kanale zbog kojih je pričinjavana šteta. Čistili smo jedan kanal koji 35 godina nije bio čišćen, kanal se zove zakup, sad je taj kanal prohodan, voda slobodno teče i ove obilne kiše koje padaju ne mogu ništa. Samim tim u saradnji sa Opštinom Vitinom i sa njihovim predsednikom zajedničkom akcijom očišćena je i Morava, gde se i dan danas radi na tom projektu. Vredno smo radili i mogu slobodno da kažem Opština Klokot nije ona opština od pre dve tri godine, već je danas stabilna opština po svim pitanjima tako i po pitanju tih poplava koje su činile štetu našim građanima koji se bave poljoprivredom, bile su i po kućama, ali je to sad prošlost….”, poručio je za RTK2 gradonačelnik Opštine Klokot –Vrbovac Božidar Dejanović.

Iz Hidrometeorološkog zavoda poručuju da za sada nema opasnosti od poplava.

“Prema trenutnom stanju na terenu, nema opasnosti od poplava. Bilo je poplava, ali su one uglavnom završile pa se ne očekuje da će biti većih problema”, kaže Besim Aliju meteorolog.

Snažno nevreme je prethodnih dana zahvatilo opštine Klinu, Peć i Istok. Stradali su pomoćni objekti, a uništeno je povrće, voće i kukuruz.

Pročitajte još:

Snažno nevreme juče pogodilo Pećki okrug, razorilo povratničke domove

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.