Pucnjava i potera za kamionom u LP: Probijena blokada, povređeno više policajaca; Brat osumnjičenog: Upotrebljena prekomerna sila

FOTO: Kosovska policija

Kosovska policija zaplenila je sinoć u regionu Leposavića veliku količinu alkoholnih i bezalkoholnih pića i uhapsila vozača kamiona, tridesetdvogodišnjeg A.D. Hapšenju i zapleni je prethodila policijska potera, a kako je potvrđeno, u njoj je korišćeno i vatreno oružje. Prema navodima policije, u toku jurnjave za kamionom povređeno je pet policajaca i oštećeno jedno policijsko vozilo, kada je u njega udario pomenuti kamion čiji se vozač, kako se dodaje, oglušio o naredbe policajaca da se zaustavi. Sa druge strane, prema rečima S.D, koji tvrdi da je brat uhapšenog vozača, policijski službenici su tokom akcije upotrebili prekomernu silu „ispraznili 15 šaržera u kamion i pretukli A.D.“.  

Službenici pogranične policije uočili su sinoć kod sela Jošanica kamion, za koji su posumnjali da prevozi švercovanu robu.

Jedinica za brze intervencije pogranične policije je potom sa upaljenim rotacionim svetlima i signalizirajući baterijskom lampom, vozaču kamiona naredila da se zaustavi.

Međutim, iz policije navode da su zaustavljanje ovog kamiona pokušavala da spreče dva civilna vozila, od kojih je jedno, crni automobil nepoznatih registarskih oznaka, ubrzo i zastavljeno.

Kako navode iz KP, vozač ovog automobila je u trenutku zaustavljanja telefonom razgovarao sa vozačem kamiona, koji se velikom brzinom kretao ka njima.

„Kamion je potom velikom brzinom krenuo ka automobilima i policijskim službenicima i tako udario u službeno policijsko vozilo“, navode iz policije.

Dodaju da i pored svih signala za zaustavljanje, uključujući i korišećenje baterijske lampe, vozač kamiona nije ispoštovao naredbu policajaca i nastavio je da se kreće.

Zatim je krenula potera. Policija je pratila kamion, sve vreme signalizirajući rotacijom i dugim svetlima da se zaustavi.

Međutim, kako se dodaje u saopštenju, vozač je nastavio da se kreće u pravcu magistralnog puta Mitrovica-Jarinje, a tada je i po drugi put udario u policijsko vozilo.

Dodaju da je osim pričinjene materijalne štete, povređeno više policajaca.

„Uviđajući visok rizik po živote policajaca, ali i drugih učesnika u saobraćaju, policijski službenici su preduzeli neophodne i srazmerne radnje kako bi se opasnost sprečila – upotrebom službenog oružja“, navode iz KP.

Tako su u obližnjem selu uspeli da zaustave kamion i uhapsili vozača.

Na lice mesta izašla je regionalna istražna jedinica pogranične policije, jedinica za borbu protiv terorizma, forenzička jedinica i Kosovska carina.

U vezi sa predmetom, obavešten je tužilac i po njegovom nalogu je priveden osumnjičeni A.D, koji se sada tereti za „nedozvoljen prelaz granice“, „krijumčarenje robe“ i „napad na službeno lice“.

U.R. (2002) vozač automobila za kojeg se sumnja da je razgovarao sa vozačem kamiona pušten je u redovni postupak, a švercovana roba je predata kosovskoj carini.

Iz policije su sumirali da je povređeno ukupno pet policijskih službenika kojima je ukazana lekarska pomoć, a da je oštećen jedan službeni automobil.

Šta kaže brat vozača kamiona?

U vezi sa poterom koja se sinoć dogodila u Leposaviću, KoSSev portalu se javio S.D, navodeći da je brat uhapšenog vozača kamiona, koji je vozio švercovanu robu.

I dok iz policije tvrde, da su „preduzeli neophodne i srazmerne radnje kako bi se opasnost sprečila – upotrebom službenog oružja“, S.D. kaže da su policajci „ispraznili 15 šaržera u kamion, te da su ujedno pretukli njegovog brata“.

U izjavi za KoSSev, kazao je da je njegovog brata jurilo najmanje pet oklopnih vozila i oko osam policijskih džipova.

„Jurili su ga iz sela Jošanica, on je usled straha bežao i išao prema selu Koporiće. Kamion je izrešetan, izbušili su mu i gume kako bi ga zaustavili. Tokom potere ispraznili su 15 šaržera u kamion, što je oko 450 metaka“, naveo je S.D.

On ujedno tvrdi da su policijski službenici upotrebili prekomernu silu, odnosno pretukli njegovog brata.

„Pukla mu je arkada, krvario je. A policija nije dala vozilu hitne pomoći iz Doma Zdravlja u Leposaviću da dođe. Zaustavili su i pretresli sanitet na 200 metara i nisu mu dali da priđe kako bi mu pružio pomoć“, tvrdi on.

Dodaje da je policija potom dovela drugu hitnu pomoć, koja mu je sanirala povrede.

Vozač kamiona se trenutno nalazi u pritvoru u južnom delu Mitrovice, porodica je angažovala advokata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.