Petronijević: Severna Makedonija najverovatnije neće izručiti Morinu Srbiji


Zahtev Srbije Severnoj Makedoniji za izručenje bivšeg pripadnika „OVK“ Tomora Morine, biće najverovatnije odbijen ili prolongiran izjavio je u Jutarnjem programu RTS-a advokat Goran Petronijević.

„Ovo je vrlo specifična situacija u kojoj se Severna Makedonija nalazi imajući u vidu nacionalnu strukturu te države i strukturu vlasti koja podržava Zaeva, a to su pre svega Albanci. Najveća verovatnoća je da će se zahtev Srbije za ekstradicijom Morine odbiti ili će se vršiti neko prolongiranje u određenom periodu dok se izgubi interesovanje za tim i takvim zahtevom“, smatra Petronijević.

Podsećamo, Morina je krajem juna uhapšen u Severnoj Makedoniji na prelazu Blace i to po INTERPOL-ovoj poternici Srbije. Uprkos najavama kosovskih zvaničnika i njegovog advokata da će biti ubrzo oslobođen, Morini su severnomakedonske vlasti ipak odredile tridesetodnevni ekstradicioni pritvor, a žalba na ovu odluku je odbijena. Istovremeno, Srbija je Severnoj Makedoniji podnela zahtev za ekstradiciju Morine koji se trenutno prevodi.

Mišljenje Petronijevića je da će u odluci Severne Makedonije politika preovladati pravo, a dodaje i da će predstojeća sednica Predsedništva Skupštine Kosova, na kojoj će se raspravljati o zakazivanju plenarne sednice o raspuštanju Skupštine Kosova ,imati ulogu na odluku severnomakedonskih vlasti.

Sud u Skoplju odbio zahtev zamenika premijera Severne Makedonije da poseti Morinu

Inače, zamenik premijera Severne Makedonije, Bujar Osmani, tražio je od Krivičnog suda u Skoplju odobrenje da poseti Morinu, ali je ovaj sud taj zahtev odbio, javili su mediji juče.

U odgovoru Osmaniju i zameniku ministra policije Agimu Nuhijuu, koji su 30. jula podneli zahtev da posete Morinu, koji je u zatvoru „Skoplje“, navodi se da funkcije na kojima se nalaze ne dozvoljavaju da posećuju pritvorenike.

„Izveštavamo vas da saglasno odredbama člana 178. Zakona za krivični postupak, osobe koje vrše funkciju zamenika predsednika Vlade Republike Severne Makedonije i zamenika ministra unutrašnjih poslova nisu osobe koje mogu da posete pritvorenika“, navodi se u dopisu koji je Sud poslao Vladi Makedonije, prenosi Beta.

Sam Osmani, funkcioner albanske partije DUI je za Televiziju 21 izjavio da će poštovati odluku suda, ali odao i da „nema teoretskih šansi“ da bivši pripadnik OVK Tomor Morina bude isporučen Srbiji i da očekuje da takva odluka bude doneta već u ponedeljak, prenosi Beta.

Poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije, koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina. Dok srpske vlasti navode da je Morina državljanin Srbije, kosovski zvaničnici negiraju to i osporavaju pravo Srbije da podiže poternice protiv građana Kosova.

Povezani članci:

Beograd traži izručenje a Priština puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK

Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.