Petković: Vjosa da prizna da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza

FOTO: KoSSev

„Svako ko sabotira Briselski sporazum, direktno sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom, jer je ispunjavanje do sada postignutih dogovora osnov za napredak u dijalogu i postizanje održivih kompromisnih rešenja“, reagovao je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon jučerašnje izjave kosovske predsednice, Vjose Osmani da je „kategorički isključila“ mogućnost formiranja ZSO.

Pred odlazak u Berlin u utorak, Osmani je u izjavi za Zidojče Cejtung govorila o menjanju kosovskog ustava zbog formiranja Zajednice srpskih opština. Tu opciju je isključila i poručila da Kosovo neće menjati ustav niti dozvoliti bilo kakvo ujedinjenje gradova i zajednica koji bi stvorili „monoetničku strukturu moći na Kosovu“.

„To nije ni u našim interesima, ni u interesu regiona ili naših saveznika“, kazala je ona.

Njene izjave, direktor Kancelarije za KiM ocenio je kao novi kamen spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, i šalju poruke da za Prištinu Briselski sporazum ne važi.

„Izjava Vjose Osmani da ne može da postoji monoetnička tvorevina poput ZSO, zapravo je poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, onako kako je pre osam godina potpisan i kako ga je svojim autoritetom verifikovala i Evropska unija“, istakao je Petković.

On je ukazao da je Beograd kredibilan partner u ispunjavanju svih svojih preuzetih obaveza iz dijaloga.

A povodom današnje izjave kosovskog premijera, da Priština ne krije arhive, da je transparentna i da je Kosovo od rata pod međunarodnom upravom, Petković je kazao da je dobro da je Kurti priznao da arhive postoje.

„Samo tako ćemo ostvariti dugo očekivani pomak u rasvetljavanju sudbine 1.600 nestalih“, dodao je on.

Petković očekuje da će Kurtijevim stopama krenuti i Osmani i da će, prema njegovim rečima, „priznati da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza koja je još pre 3069 dana preuzeta od strane Prištine i koja jednostavno mora da se sprovede“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.