Petković: Sporazum o energetici je dobar za vas, jer čuvamo samostalnost, mir i stabilnost

„Nema više pretnji da će bilo ko da upada u Valač, nema više pretnji da će se naplaćivati bilo kakvi dugovi, jer to nije istina. Sve moguće usluge će obavljati isključivo Elektrosever i neće naš narod plaćati struju Prištini kako mnogi potenciraju, već Elektroseveru“, kazao je danas u Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Tvrdi da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču, i da će imati licencu za snabdevanje i „sve ostalo kada je reč o uvozu i izvozu“. Novinara našeg portala prozvao je za neinformisanost, dok je predsednik Srpske liste u sred postavljanja pitanja izneo upadicu da li se radi o novinaru ili analitičaru, jer „pitanje dugo traje“.

Uoči Vidovdana direktor Kancelarije za KiM boravi danas i sutra na terenu. Tokom prepodneva otvorio je tri fabrička pogona u Zubinom Potoku, a potom i „Interaktivni multimedijalni centar“ u Kosovskoj Mitrovici.

U obraćanju medijima ukazao je na važnost zaključenja dogovora o energetici, uz konstataciju da će se njegova dobrobit „i te kako videti“ kada dođu jesen i zima, odnosno kada dođe do krize u celoj Evropi.

Nakon što je prošle nedelje zaključena „Mapa puta“ o sprovođenju do sada postignutih dogovora Beograda i Prištine o energetici, Petković je u više navrata od tada izjavljivao da je Elektrosever time dobio samostalnost.

Iz Prištine su sa druge strane potvrdili da je „sačuvan suverenitet Kosova“. Iz Prištine su naveli da licenca koja se daje Elektroseveru se odnosi samo na snabdevanje, potvrđujući da nova kompanija neće biti registrovana i kao operator za sistem distribucije.

U „Mapi puta“ kao i prethodnim sporazumima spominju se četiri usluge distribucije koje će Elektrosever da vrši, i to kao kompanija registrovana u okviru kosovskog sistema.

Takođe, u decembru pretprošle godine Sever Kosova je po prvi put izdvojen iz kontrolne oblasti Elektromreže Srbije i pripojen KOSTT-u, odnosno OST-u (Elektroenergetskom bloku Kosova i Albanije), što je takođe predviđeno ranijim sporazumima.

Na pitanje novinara našeg portala na osnovu čega tvrdi da je Elektrosever dobio samostalnost, dok Priština istovremeno kaže da nije, te zašto je Beograd odustao od traženja licence za distribuciju za novu kompaniju na kojoj je insistirao još od 2015. godine, Petković je umesto objašnjenja i odgovora ispitivao i prozvao novinara da nije pročitao ni dokumente iz 2013, odnosno 2015, kao ni sadašnju mapu puta.

Rakić: Da li ste vi novinar ili analitičar

Tokom postavljanja pitanja našeg novinara, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, upao mu je u reč uz konstataciju „izvinite, da li ste vi novinar ili analitičar. Dugo traje pitanje, stvarno ste preterali“.

Ovo nije prvi put da Rakić procenjuje pitanja novinara našeg portala.

Tako je u oktobru prošle godine, uoči kosovskih izbora, kada je došlo do zaokreta u odnosu na još jedno obećanje o uslovljenom napuštanju kosovskih institucija, na pitanje naše novinarke, zašto i kada će prestati da selektivno informiše javnost i diskriminiše novinare našeg portala, ovaj visoki zvaničnik kosovskih institucija kazao: „Mislio sam da imate neko ozbiljnije pitanje. Svakom prema zasluzi“.

Uz opasku da Elektrosever još uvek nije dobio licencu, a da on kao glavni pregovarač srpske strane u dijalogu, poznaje sporazume koji su dogovoreni, Petković je novinara KoSSeva upitao da li je pročitao „Mapu puta“, konstatujući odmah potom i da to nije učinio.

Novinara portala pitao je i da li je pročitao „druga dva dokumenta koji su deo sporazuma o energetici…“, na šta smo mu odgovorili da novinari postavljaju pitanja.

„…Pošto kažete da Elektrosever nije dobio distribuciju. Ja sam ta dokumenta javno izneo i svakako kao novinar koji vodi računa o tome da pročita sva dokumenta koja su u dijalogu usvojena, pretpostavljam da ste trebali i to da pročitate, jer na osnovu toga vi biste mogli da imate u potpunosti zaokruženu sliku šta je dogovoreno“, rekao je Petković.

Iako je Petković novinaru spočitao i to što je on navodno tvrdio da Elektrosever „nije dobio distribuciju“, novinar je upravo tokom postavljanja pitanja precizirao da su i prema mapi puta, kao i prema ranijim sporazumima potvrđene četiri distributivne usluge, ali da je Priština kao sadržaj dela sporazuma istakla upravo to da ova kompanija nije dobila i licencu za distribuciju. Pitanje licence za distribuciju je tokom proteklih godina bio jedan od glavnih kamena spoticanja sprovođenja sporazuma o energetici iz 2015. godine, na kojoj je Beograd insistirao, te je novinar danas postavio upravo to pitanje – ‘zašto je Beograd odustao od zahteva za licencu za distribuciju’?

Uz još jednu konstataciju da novinar KoSSeva nije pročitao „mapu puta“ kao i još dva dokumenta, direktor ove vladine institucije je objasnio da se treći dokument tiče pisma, odnosno da je u pitanju garancija Lajčaka.

„U njemu se jasno kaže da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču. Ako je trajno prisutan u Valaču, to znači da je Elektrosever operator, jer samo operatori imaju pravo prisustva u Valaču… U tom drugom dokumentu je garancija energetske zajednice o tome da sve ono što smo mi dogovorili sa KEDS-om u Istanbulu, a imali smo odlične razgovore tamo, da je to u okviru regulatornog okvira Prištine i da će sve što smo tamo dogovorili biti pretočeno u sporazum koji sada moramo da potpišemo onako kako idu oni koraci u okviru Mape puta za implementaciju dogovora o energetici iz 2013. i 2015. godine“, rekao je Petković.

Nastavio je sa prozivkom novinara o neinformisanosti o dogovorenim distributivnim uslugama u sklopu „Mape puta“, potom i poručio da će na Severu postojati zaokruženi sistem snabdevanja.

„Reč je o izdavanju računa, naplati, fizičkom održavanju mreže i povezivanju potrošača. To su četiri važne usluge distribucije sa kojima mi zapravo imamo zaokruženi sistem samostalnog snabdevanja na Severu potrošača električnom energijom“, rekao je Petković.

Petković je ujedno novinaru KoSSev-a kazao i: „Znam da ste vi sve vreme govorili o tome kako moramo da se dogovorimo. Sad mi nije jasno, kada smo se dogovorili, kako ste vi sad protiv tog sporazuma i dogovora“.

Konstatuje da će Elektrosever funkcionisati na najbolji mogući način.

„Sve moguće usluge će obavljati isključivo Elektrosever i neće naš narod plaćati struju Prištini kako mnogi potenciraju, već Elektroseveru. Elektrosever obavlja sve usluge, ima licencu za snabdevanje, imaće sve ostalo kada je reč o uvozu i izvozu, tako da imamo sve što nam je potrebno, mi smo zaokružili naš sistem i hajde da krenemo u implementaciju tog sporazuma“, tvrdi Petković.

„Sporazum je dobar za vas“, poručio je Petković, te kazao da se time čiva mir i stabilnost.

Takođe tvrdi da je važno to što je zaključen dogovor o energetici, te da će to i te kako da se vidi kada dođe jesen i zima i kada dođe do krize u celoj Evropi.

„Nema više pretnji da će bilo ko da upada u Valač, nema više pretnji da će se naplaćivati bilo kakvi dugovi, jer to nije istina. Sve obaveze potrošača počinju da teku kada se bude potpisao komercijalni ugovor između potrošača i Elektrosevera“, naveo je Petković.

„U Elektroseveru potpisaćete ugovor kao građanin koji izmiruje svoje obaveze sa Elektroseverom. Elektrosever će onda biti dužan da vam isporuči električnu energiju. Nakon toga proći će obračunski period od mesec dana, vama će stići račun, vi ćete da platite i to je u redu“, objasnio je.

Kaže da će posebno insistirati na tome da u avgustu bude na terenu.

Da vodimo računa i razgovaramo sa građanima, ako ima nedoumica i pitanja da popričamo i ljudima objasnimo, kako sam ja Vama danas objasnio. To je dobro i za vas ali i za sve one koji prate vaše medije, moći će bolje da budu informisani

Kaže da je dobro da u medijima, pored prištinske strane budu i navodi zvaničnog Beograda.

„Jer sve što kažemo, kažemo onako kako je napisano u sporazumu i kako je dogovoreno“, tvrdi Petković.

Šta piše u dokumentima za koja nas je Petković prozivao da nismo pročitali, čitajte na sledećim linkovima (objavljujemo dostupne linkove i sa našeg sajta, te sa sajta Kancelarije za KiM.

Prema prošlonedeljnom dokumentu „Mapa puta“, u prve dve tačke se poziva upravo na ranije sporazume o energetici iz 2013, odnosno 2015. godine. U pitanju su tri dokumenta od kojih su linkovi do sada, prema našem istraživanju, dostupni za dva: Sporazum o energetici iz 2013 i Zaključci fasilitatora EU o implementaciji Energetskog sporazuma iz 2013:

Aranžmani, u vezi sa energetikom od 8. septembra 2013. –  Sporazum o energetici 2013. (Dokument je preuzet sa sajta Vlade Kosova 2014. godine, u vreme kada ovaj dokument još uvek nija bio objavljen na sajtu Kancelarije sa KiM).

Isti dokument sa sajta Kancelarije za KiM.

Zaključci EU posrednika o sprovođenju Sporazuma o energetici iz 2013. godine postignuti u avgustu 2015. godine (sa sajta Kancelarije za KiM).

Mapa puta za primenu sporazuma o energetici

Na sajtu ove Kancelarije nismo uspeli da pronađemo poseban dokument koji je Petković definisao kao garancije Miroslava Lajčaka da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču, kao i dokument za koji je Petković kazao da predstavlja garanciju energetske zajednice.

Srpski ministri vraćeni sa prelaza, Lajčak da o tome razgovara sa Prištinom

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio je danas medijima, a u društvu čelnika Srpske liste, da više srpskih zvaničnika, među kojima su i ministri, nisu mogli da posete Kosovo, zbog toga što im je, kako je kazao, Priština zabranila ulazak.

FOTO: KoSSev

Osim Petkovića danas je na Kosovo stigao i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Petković je kazao da se nada da će Lajčak upravo o ovome razgovarati sa predstavnicima prištinskih vlasti.

„Nedopustivo je da podnesete zahtev, odnosno pošaljete najavu onako kako je predviđeno sporazumom i bez ikakvog obrazloženja da se ministrima zabrani ulazak na KiM“, tvrdi Petković.

Kazao je i da se sa Lajačkom viđa često, a čuje barem jednom nedeljno, te najavio da će se uskoro sa njim videti u Beogradu.

Sa druge strane, tvrdi da je Lajčak dobrodošao na Sever Kosova i da će ga predstavnici Srpske liste dočekati „domaćinski“.

Najavio je razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali i kazao da je to pre svega pitanje za Beograd.

„Ali predstavnici Srpske liste razgovaraće sa Lajčakom o onim životnim pitanjima koja opterećuju naš narod ovde i koja su važna“, tvrdi.

Podsetio je da još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština, te kazao da bez nje Srbi nemaju „niti kolektivna, niti individualna prava koja su neophodna za opstanak naših ljudi na KiM“.

Kazao je da veruje da će predstavnici Srpske liste imati veliki broj tema o kojima će moći da razgovaraju sa Lajčakom, pomenuvši ujedno veliki broj incidenata i napada na Srbe.

„Sada je već preko 177 incidenata od dolaska Kurtija na vlast, što je 50 odsto više u odnosu na period pre njega“, rekao je Petković.

Pripremamo predlog za pitanje nestalih

Govoreći o rešavanju pitanja nestalih, Petković je kazao da je Beograd bio taj koji je prvi inicirao da se dođe do sporazuma o nestalima. Ujedno dodaje da je srpska delegacija pripremila predlog i nada se da će on biti prihvatljiv za sve, pa i za Prištinu.

Ponovio je da Beograd pitanje nestalih ne tretira kao političko, već humanitarno pitanje.

„Važno je da se to pitanje što pre reši. Mi smo odgovorili na sve zahteve Prištine kada je reč o iskopavanju svih lokacija koje je Priština tražila da budu iskopane. I dalje čekamo da to Priština učini kada je reč o našim zahtevima, s obzirom na to da još uvek čekamo iskopavanje na devet lokacija za koje imamo osnovane sumnje da se na njima nalaze pokopani Srbi koji se i dalje, nažalost, vode kao nestali“, rekao je Petković.

Podcrtao je da je neophodno pronaći rešenje i da se pitanje o nestalima ne politizuje.

O tablicama – jednostrani potezi Prištine nisu prihvatljivi

Petković se osvrnuo i na pitanje tablica, podsetivši na sporazum iz septembra meseca o stikerima.

„Od tada, pa do današnjeg dana zaista bez ikakvih problema funkcioniše režim stikera… Ono što je važno i na čemu svi insistiramo je da dijalog, kada je reč i o tablicama, mora da se rešava u Briselu“, rekao je Petković.

Podcrtao je da nikakvi jednostrani potezi Prištine nisu prihvatljivi.

„Zapravo su ti jednostrani potezi Prištine doveli do onih trinaest dana krize koju smo imali na Jarinju i Brnjaku, to ne sme više da se ponovi. Treba da se dogovaramo i pronalazimo rešenja u okviru dijaloga“, rekao je Petković podcrtavši da su tadašnji protesti i barikade na ovim prelazima samo bili reakcija na poteze Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.