Novo hapšenje zbog ratnih zločina, uhapšen muškarac iz Peći; Kancelarija za KiM osuđuje

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: Gazeta Express Specijalno tužilaštvo Kosova

Vest je ažurirana

19:55 – U međuvremenu se oglasila i Kancelarija za KiM, takođe navodeći da je danas uhapšena osoba iz Vitomirice, M. Đ, a zbog navodno izvršenog ratnog zločina.

Precizirali su da je reč o povratniku koji radi u Goraždevcu na poslovima matičara i osudili su njegovo hapšenje

M. Đ je, dodaju iz Kancelarije, lišen slobode danas oko podne, u Peći i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati.

Saopštili su da su mu obezbedili advokata i svu potrebnu, besplatnu pravnu podršku.

Najavili su i da će da izraze „najoštriji protest“ međunarodnim misijama i organizacijama na Kosovu, uz upozorenje „da su optužnice za navodne ratne zločine godinama instrument kojim se vrši opstrukcija povratka raseljenih Srba, a uzurpatorima srpske imovine pruža otvorena institucionalna podrška“.

„O ovom slučaju, budući da je reč o razrađenom modelu za ugrožavanje ličnih i kolektivnih prava Srba na KiM, u Briselu će biti informisani i najviši predstavnici EU, čija je misija odgovorna za uspostavljanje vladavine prava u pokrajini“, precizirali su iz Kancelarije.

17:26 – Muškarac crnogorskog porekla M. D. iz sela Vitomirica kod Peći, uhapšen je danas zbog sumnje da je počinio krivično delo „rat protiv civilnog stanovništva“ u vezi sa akcijom iz 1999. godine, saopštilo je kosovsko specijalno tužilaštvo.

M. D. je uhapšen nakon višemesečne istrage jedinice za istraživanje ratnih zločina, a kako se u saopštenju navodi, predmet za koji se on tereti odnosi se na navodnu akciju „7. maja 1999. godine u regionu Peći kada je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“.

Tužilaštvo navodi da je krivično delo „rat protiv civilnog stanovništva“ koje se stavlja na teret uhapšenom, sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. KZ Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao zakonom na snazi u vreme njegovog izvršenja.

Delo je trenutno okarakterisano kao „ratni zločin“ i „teška povreda člana“ 3. Ženevske konvencije, sankcionisano članom 146 u vezi sa članom 31 Zakona br. 06/L-074.

Uhapšenom je po nalogu tužioca određena mera policijskog zadržavanja, „da bi u zakonskom roku bio priveden pretpretresnom sudiji“, navode iz Tužilaštva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.