Petković: Kisić-Tepavčević brutalno sprečena da kao profesor Medicinskog fakulteta dođe na posao u Kosovsku Mitrovicu

Foto: KoSSev (arhiva) Kisić Tepavčević tokom jedne od ranijih poseta Kosovskoj Mitrovici

Prištinske vlasti zabranile su večeras ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Кisić Tepavčević da poseti Кosovo i Metohiju, iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Prof. dr Кisić-Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da sutra i prekosutra, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, na Кatedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine. Profesorka Кisić-Tepavčević je dolazak na Кosovo i Metohiju najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra“, naveo je on.

Petković tvrdi da su prištinske vlasti večeras „bez ikakvog obrazloženja ili razloga“, preko prištinskog oficira za vezu, odbile da Кisić-Tepavčević dozvole sutrašnju posetu.

„Kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao“, objasnio je.

Istovremeno, kako Petković takođe tvrdi, bez obrazloženja je odbijena i molba grupe od 39 vernika iz centralne Srbije, koji su za predstojeći vikend želeli da obiđu više kosovskih i metohijskih manastira.

 

Naglašavajući da se radi o kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama, za Petkovića je to, uoči dijaloga 15. juna u Briselu na visokom političkom nivou, „očigledno“ da Aljbin Кurti i drugi političari „nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto“ pa se sada služe ovakvim potezima koji „direktno potkopavaju dijalog“.

„Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju“, poručio je Petković.

Ovim je praktično javnosti istovremeno zvanično potvrđeno i to da je srpska ministarka Darija Kisić-Tepavčević i profesorica na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Inače najavljivanje poseta Kosovu, odnosno centralnoj Srbiji, predviđene su samo za zvaničnike, ili lica koja imaju fizičko obezbeđenje, a ministari spadaju u kategoriju „b“, gde se vlasti preko oficira za vezu za o dolasku ovih zvaničnika 48 časova unapred, sa eventualnim prigovorima naknadnim ne kasnije od 24 časa pre planirane posete.

Kosovske vlasti se nisu do sada ovim povodom javno oglašavale.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.