Petković: Priština ne želi da integriše Srbe, već praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju

petković bisljimi
FOTO: KoSSev

Tirada laži, niz najgrubljih neistina u susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine – ovako je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, prokomentarisao najnovije navode glavnog prištinskog pregovarača, Besnika Bisljimija. Kaže da je to njegov „pregovarački stil“. I dok Bisljimi optužuje Beograd za zastoj u dijalogu, Petković, uzvraća na isti način. Tvrdi da je zapravo ponašanje Prištine jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje.

Glavni pregovarač Prištine kazao je u intervjuu za list Danas koji je danas objavljen, da Priština želi da „dopre“ do Srba na Kosovu, ali da Beograd „podriva ove napore“ i sprečava građane da uživaju prava koja su im zagarantovana.

Rekao je i da je cilj Srbije da „Kosovo prikaže kao propalu državu“, a kosovske institucije kao nesposobne, i da ne žele da integrišu srpsku manjinu. Tvrdi da to nije tačno, već da se zapravo zvanični Beograd „ne uzdržava od žrtvovanja Srba“.

Kaže i da je Priština svesna da sadašnji gradonačelnici na Severu nemaju „puni legitimitet“ i da postoji problem sa policijom i institucionalni vakuum, ali i da problem ne može da se reši „dok Beograd pritiska i zastrašuje kosovske Srbe“.

Bisljimi je optužio zvanični Beograd i za to da krši dogovore postignute u Briselu, kao i najnoviji – osnovni sporazum, te da ga ne prihvata.

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Povodom navoda o tome da Priština želi da integriše Srbe, poručuje:

„Zapravo jedino što žele jeste da otmu imovinu Srba i Srbije, a da, nakon što proteraju srpski narod, integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju“.

Kaže i da Priština ne skriva tu nameru:

„Jer po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija, srpskom narodu se uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice, udžbenici… a od ‘prevelike ljubavi’ Prištine, pucaju u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužne Srbe“.

Kada je reč o optužbama na račun Beogada – da ne primenjuje sporazume postignute u Briselu – od pitanja priznavanja diploma do pitanja nestalih, Petković tvrdi da činjenice govore suprotno.

„Suština dijaloga je Zajednica srpskih opština, koju Priština već više od deset godina odbija da formira iako je to i Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu. Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji“, naveo je Petković.

On, međutim, tvrdi da „taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu“.

„I oni su veoma svesni nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine, a na kraju, imaju i jasan pregled ispunjenosti svake od tačaka svakoga sporazuma“, rekao je.

Kaže da to ne sprečava Bisljimija da svaki put pokušava da „slaže neinformisane“ i to uz pomoć „tajkunskih medija“ u centralnoj Srbiji.

„I mit o kriminalizovanom severu Kosova i Metohije na kojem Bisljimi insistira je potpuna izmošljotina, jer sever pokrajine je bio mirno mesto za život Srba, pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja srpskog naroda, a sa druge strane u područjima južno od Ibra, ne računajući većinski srpske sredine, u smislu javne bezbednosti postoji divlji zapad i svakodnevni obračuni kriminalnih klanova sa čestim smrtnim ishodom“, konstatovao je direktor Kancelarije za KiM.

Na kraju ocenjuje da Srbi ne žele da žive u Kurtijevom „šovinističkom i kriminalnom logoru“, te da Bisljimijeva „gebelsovska iskrivljena stvarnost ne može da promeni tu činjenicu“.

„Koliko su opasne i podle Bisljimijeve političke namere svedoče i njegovi stalni pokušaji da prisvoji Albance u Bujanovcu i Preševu iako je njihova matica Albanija, a ne Kurtijeva lažna i kriminalna kosovska tvorevina“, nadovezao se Petković.

Sve u svemu, na kraju poručuje, Bisljimi je „dičan i tipičan pripadnik velikoalbanskog, kriminogenog establišmenta u Prištini“.

„Srbi na Kosovu i Metohiji su odavno naučili da misle i veruju sve suprotno od onoga što on govori“, konstatovao je.

Pročitajte još:

Bisljimi: Očekuje se da će EU da ukine kaznene mere uoči sastanka u BriseluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.