Petković: Priština bez obrazloženja zabranila Udovičiću da poseti KiM

Udovičić Mitrovica
FOTO: KoSSev

Prištinske vlasti zabranile su noćas posle ponoći ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću da poseti Кosovo i Metohiju, iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je ovog jutra direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Ministar Udovičić je danas trebalo da na Prištinskom Univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici razgovara da mladima i podeli im stipendije i potom obiđe Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, ali su vlasti privremenih insitucija u Prištini bez ikakvog povoda i obrazloženja zabranile njegovu posetu“, navodi Petković.

Petković kaže da su prištinske vlasti „bez ikakvog povoda i obrazloženja“ odlučile da Udovičiću ne dozvole posetu, iako je ista najavljena preko prištinskog oficira za vezu, a obaveštenje o tome poslato je „noćas u gluvo doba“ što je prema Petkovićevim rečima – još jedan vid perfidnog iživljavanja Prištine.

„Najnovija zabrana pokazuje svu osionost i bahatost vlasti u Prištini koje odbijaju i svaku vrstu saradnje, dijaloga i dogovora, ali i nemoć Evropske unije da osigura i garantuje poštovanje sporazuma i civilizovano postupanje albanskih političara“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

„Zabraniti ministru sporta da poseti decu nije samo pokušaj da mu se onemogući da obavlja svoj posao, već i anticivilizacijsko divljaštvo usmereno ka mladima“, naveo je on.

O ovom, još jednom u nizu, kako navodi Petković „bahatom ponašanju Prištine“, koja krši sve sporazume, obavestiće i sve nadležne međunarodne institicije.

Inače najavljivanje poseta Kosovu, odnosno centralnoj Srbiji, predviđene su samo za zvaničnike, ili lica koja imaju fizičko obezbeđenje, a ministari spadaju u kategoriju „b“, gde se vlasti preko oficira za vezu za o dolasku ovih zvaničnika 48 časova unapred, sa eventualnim prigovorima naknadnim ne kasnije od 24 časa pre planirane posete.

Kosovske vlasti se nisu do sada ovim povodom javno oglašavale.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.