Petković pozvao raseljene da glasaju za kosovske izbore: Dok Kurti i vlast u Prištini kidišu, da ne damo mrvu onog što nam pripada

Juče: „Ovo je politika psihopate Aljbina Kurtija. Ukida se sloboda kretanja za naš narod. Ide se na goloruk narod sa dugim cevima, desetine je ranjenih, pokušaj ubistva naših ljudi. Ranjavanjem Srećka Sofronijevića, pala je prva kap srpske krvi na Kosovu i Metohiji. Lekari mu se bore za život, a goloruki srpski narod uspeo je da odbrani severni deo Kosovske Mitrovice i otera pripadnike ROSU. Divljaštvo Aljbina Kurtija, dovelo je do haosa na Severu“. Danas: „Došao sam da vas pozovem da izađete na izbore koji se sada u nedelju održavaju na Кosovu i Metohiji, da sačuvamo svih naših deset opština na КiM, da nam Albanci ne bi vodili srpske opštine, ili oni Srbi koji rade za njih, jer su to razbijači srpskog jedinstva“.

Za manje od dva dana, stigle su dve snažne patriotske poruke predstavnika Vlade Srbije zaduženog za pitanje Kosova.

Petar Petković je na vanrednoj konferenciji za medije u Beogradu juče upoznao javnost Srbije sa onim što je opisao kao obračun albanskih policajaca „psihopate i ludaka“ Kurtija protiv srpskog naroda.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju danas je obišao Кragujevac, gde je razgovarao sa interno raseljenim licima sa Kosova i iz Metohije. Tamo ih je pozvao da u nedelju 17. oktobra izađu na lokalne izbore koje organizuju kosovske institucije. Ne samo to, već i da glasaju za Srpsku listu i daju svoj doprinos tome da u rukama pravih srpskih predstavnika Srbi sačuvaju svih 10 sredina koje su, kaže, zalog za formiranje Zajednice srpskih opština.

Draga braćo i sestre, danas sam došao da vas obiđem, vas koji ste usled raznih nedaća bili primorani da napuštate svoja ognjišta, svoje Кosovo i Metohiju. I verujte da ovo neće biti poslednji put da se vidimo i razgovaramo, već je naš zalog za buduće susrete. Došao sam da vas pozovem da izađete na izbore koji se sada, u nedelju održavaju na Кosovu i Metohiju, da sačuvamo svih naših deset opština na КiM, da nam Albanci ne bi vodili srpske opštine, ili oni Srbi koji rade za njih, jer su to razbijači srpskog jedinstva. Važno je da pobede kandidati Srpske liste, jer je samo Srpska lista ta koja ima punu podršku Vlade Srbije, predsednika Vučića i predstavlja pupčanu vrpcu između našeg naroda na КiM i našeg naroda u centralnoj Srbiji. Samo je Srpska lista garant da se nastavi investicioni ciklus na Кosovu i Metohiji, da gradimo nove vrtiće i bolnice, nove puteve i škole“ – istakao je Petković.

On je okupljenima preneo i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da će država u narednom periodu pokušati da obezbedi dodatni finansijski paket pomoći za Srbe na Kosovu.

Da naš narod ostane na svojim ognjištima i da naši mladi ne moraju da se iseljavaju sa prostora КiM

I danas je spomenuo kosovskog premijera, u čijoj vladi učestvuje Srpska lista, ali ga danas nije prozvao mentalnom dijagnozom kao juče.

„U vreme kada vlasti u Prištini predvođeni Aljbinom Кurtijem kidišu na srpske sredine, treba da pružimo poruku jedinstva i ne damo ni mrvu onog što nam pripada. Treba da se izborimo da uđemo u sve one institucije koje nam pripadaju i da kroz institucije branimo naše postojanje i naš ostanak i opstanak“, zaključio je Petković.

Tokom predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore, za manje od mesec dana, dogodile su se dve veće krize na Severu, oba puta za Srbe izazvane slanjem specijalnih policijskih jedinica iz južnog dela.

Kao i juče tokom trajanja policijske akcije koja je zvanično u Prištini proglašena za borbu protiv šverca, tako i tokom 13-dnevne blokade magistralnih puteva kod Jarinja i Brnjaka, kosovska vlada, a posebno Aljbin Kurti su se našli pred lavinom žestokih kritika sa srpske strane.

Da i posle Olivera Ivanovića, i nekada Dragiše Milovića koji je sada upravo kandidat za gradonačelnika ispred Srpske liste, i tri godine kasnije postoje razbijači srpskog jedinstva, Petković je potvrdio i nešto ranije ove nedelje, posetivši raseljene u Smederevu.

Poziv raseljenim Srbima da izađu na predstojeće kosovske izbore uputio je prethodno i srpski Komesarijat za izbeglice, dok je i predsednik Srbije pozvao Srbe sa Kosova da učine isto. Snimljen je i promotivni spot u kojem je i sama država pozvala raseljene da glasaju za kosovske opštine u većinski srpskim sredinama, premda, kako je naglašeno u spotu, na zahtev samih raseljenih.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.