Republika Srbija poziva interno raseljene da glasaju na kosovskim izborima

„Na zahtev naših građana koji žive na Kosovu i Metohiji, Republika Srbija poziva interno raseljena lica iz južne pokrajine, privremeno smeštena u centralnoj Srbiji, da glasaju na predstojećim izborima zakazanim za 17. oktobar“, navodi se u video snimku koji je objavio srpski Komesarijat za izbeglice, a potom preneli mnogi beogradski portali, kao i televizije.

Zainteresovani građani se pozivaju da se do 15. oktobra jave na telefon 0800-201-011 radi prijave i dobijanja detaljnih informacija.

„Glasajmo za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se u ovom spotu.

Ovo nije prvi put da Beograd poziva Srbe da glasaju na izborima koje organizuju kosovske vlasti.

Isti ovakav spot sa istim sadržajem, objavila je i Kancelarija za KiM 2019. godine, a uoči održavanja kosovskih parlamentarnih izbora.

Petković iz Jagodine: Jedino Srpska lista garant ostanka

Isti poziv uputio je danas raseljenima u Jagodini i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, istakao značaj što većeg izlaska Srba na te izbore, kao i jedinstvene podrške Srpskoj listi.

„Od vitalne važnosti za opstanak srpskog naroda na KiM je da u što većem broju privremeno raseljeni Srbi izađu na lokalne izbore i na taj način zajedno sačuvamo bedeme srpskih nacionalnih interesa na KiM“, kazao je Petković.

Rekao im je da zna da su „svili novo gnezdo u lepoj Jagodini“, ali i da zna da su im „srce i duša na KiM“:

„I da ne može ništa da vam bude milije od vašeg Novog Brda, Vitine, Gračanice, Štrpca, od naših opština na severu Kosova i Metohije, od naših prelepih svetinja, naših planina, njiva i svega onoga što ste morali da ostavite kada ste krenuli put centralne Srbije“, naznačio je.

Petković poručuje da se zato mora sačuvati 10 srpskih opština.

„Time čuvamo zalog za formiranje Zajednice srpskih opština, jer će one predstavljati okvir za kolektivnu bezbednost i prava srpskog naroda na KiM“, rekao je Petković.

U saopštenju se dodaje da je Petković tom prilikom podržao Srpsku listu uz konstataciju da je jedino Srpska lista garant ostanka i opstanka srpskog naroda na KiM, te da ona između ostalog ima i podršku predsednika Aleksandra Vučića.

Petkovića je dočekao predsednik Skupštine Grada Jagodine, Dragan Marković, koji je takođe kazao da svi treba da podrže Srpsku listu koja, kako je dodao, jedina ima podršku zvaničnog Beograda i predsednika Aleksandra Vučića.

Kancelarija za KiM je ujedno najavila da će Petković i njegov tim, nakon Jagodine, posetiti interno raseljene sa KiM u Smederevu, a sa kojima će takođe govoriti o važnosti učešća na predstojećim lokalnim izborima na KiM.

Poziv Srbima sa KiM da glasaju na izborima uputio je pre svega nekoliko dana i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Moja poruka Srbima je da budu jedinstveni, da izađu u što većem broju na izbore, da se bore za svoja prava, za sebe, za svoju zemlju“, kazao je Vučić i ujedno zatražio od Srba da budu institucionalno zastupljeni, „kada je to potrebno“.

„Da mogu da reaguju u institucijama na različite načine, ali uvek efikasno, da budu uz naš narod, da razgovaraju sa našim narodom, ne samo na Severu, nego i u šest opština na jugu. I ne samo u šest opština, već i u Plemetini, Prilužju, Babinom Mostu, u čitavoj Metohiji – od Osojana do Goraždevca“, tvrdi predsednik.

„Mi nemamo izbora“, kazao je Vučić, te dodao da mora da se ostane na „svojim ognjištima“ i da se „suprotstavimo nasilju“ Prištine.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar. U srpskim sredinama na KiM već godinama unazad najveću podršku dobija Srpska lista, kako na lokalnim, tako i parlamentarnim izborima. Ova stranka je ujedno jedina koja je u prethodnim izbornim procesima kao i u ovom, dobila podršku zvaničnog Beograda.

RTV Kim javio je danas da zainteresovani za glasanje isključivo moraju glasati na biračkom mestu u opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište i to na biračkom mestu gde je lice upisano u Centralni birački registar.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj medij piše da će za one koji žele da glasaju biti organizovan autobuski prevoz do biračkih mesta na Kosovu, te da je polazak planiran u nedlju rano ujutru sa glavne autobuske stanice u svim većim gradovima, izuzimajući Beograd u kome će se kretati od Sava centra, odnosno Niš gde će polazak biti organizovan ispred Super Vera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.