Petković podržao odluku policije i Srpske liste: Slanje novih jedinica iz Prištine kršenje Briselskog

FOTO: KoSSev

Neposredno nakon što je policijska komanda regiona Sever uz gradonačelnike i Srpsku listu u obraćanju javnosti saopštila da policajci ovog regiona neće izdavati opomene vozačima koji saobraćaju vozilima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković podržao je ovu odluku.

Direktor Regionalne direkcije kosovske policije za region Sever, Nenad Đurić, saopštio je da policajci pod njegovom komandom neće izdavati opomene vozačima koji saobraćaju vozilima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, te da su danas iz Prištine na Sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije. Tvrdi da je njihov cilj da izvrše pritisak na policajce sa Severa da počnu da izdaju ukor.

Direktor Kancelarije za KiM podržao je zaključke donete na današnjem sastanku gradonačelnika sa Severa, čelnika Srpske liste i policijskog rukovodstva regiona Sever.

Petković je podsetio, pozivajući se na tačku devet Prvog briselskog sporazuma, pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju niti razlog, niti opravdanje ili osnov da u četiri opštine na Severu uručuju opomene jer je to zona odgovornosti, kako naglašava isključivo Regionalnog direktorata policije Sever.

„Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice da je u tački devet Prvog briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu
KiM i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine gde Srbi čine apsolutnu većinu“.

„U potpunosti mora da prestane kršenje Briselskog sporazuma, jer nasilni i protivpravni akti Prištine, od upada ROSU na severu, preko izgradnje nelegalnih policijskih baza u zoni zelene linije, do slanja albanske saobraćajne policije, direktno ugrožavaju postojanje Regionalnog policijskog direktorata Sever i time obesmišljava čitav tok dijaloga u Briselu“, naveo je Petković.

Najavio je i da će o o ovom, kako ga je nazvao, „flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela“, obavestiti Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike međunarodnih misija koje deluju na prostoru KiM, te da će zahtevati da se „Kurtijevi policajci pod hitno povuku sa Severa“.

I dok još uvek izostaje odgovor iz Prištine o najnovijoj odluci sa Severa zvaničnik Vlade Srbije poručuje da je kosovski premijer patrole poslao na Sever sa ciljem da navodno stvori novu krizu.

„Jer je nervozan zato što mu je propao plan da Srbe podjarmi i natera da se odreknu svojih KM tablica“, navodi u saopštenju.

„O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir“.

I dok poručuje da Beograd neće dopustiti „nikakvo maltretiranje i progon Srba na KiM u najnovijem militantnom zanosu Aljbina Kurtija“, Prištini preporučuje da se „vrati dijalogu o normalizaciji odnosa“.

„Jer sve mimo dijaloga vodi nas u neželjenom smeru, što Beograd nikako ne želi“, zaključio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.