Incident u Straži – Kancelarija: Napadnuti srpski mladići; KP: Tuča u kafani, tragamo za osumnjičenima

Selo Straža
Foto: RTV KiM

U selu Straža kod Novog Brda sinoć je došlo do incidenta u kojem su povređene dve osobe. Kancelarija za KiM tvrdi da su u pitanju srpski mladići, a da je napadač – Albanac nožem nasrnuo na njih. Iz Kosovske policije potvrdili su da su kasno sinoć u Straži povređene dve osobe, ali i navode da je reč o tuči u kojoj su učestvovale osobe koje su bile pod dejstvom alkohola. Portparol KP za region Gnjilana nije mogao da potvrdi za KoSSev koje je nacionalnosti bio napadač, navodeći da se traga za počiniocima.

Kancelarija za KiM saopštila je da su sinoć u selu Straža nožem napadnuta dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, od strane Albanca.

Precizirali su da su povređeni prevezeni u gnjilansku bolnicu gde su im konstatovane teške povrede i ubodi u predelu grudnog koša.

Kancelarija navodi da je ovaj incident zabrinuo i uneo nemir među Srbima u Kosovskom Pomoravlju, te da će da pruže svu neophodnu pomoć povređenim mladićima.

Iz Kancelarije ujedno navode da se novi napad dogodio nakon serije etničkih incidenata usmerenih prema Srbima na KiM prošlog vikenda, „a na koje su ostali nemi i predstavnici iz Prištine, ali i međunarodne zajednice“.

Upozoravaju da „nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluje na podizanje tenzija na terenu“.

„Šta treba da se desi da predstavnici međunarodne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata i preduzmu korake iz svoje nadležnosti da zaštite Srbe na KiM?“, upitali su.

Takođe ocenjuju da se Srbi „orkestrirano napadaju pod dirigentskom palicom Aljbina Kurtija koji u svom zapaljivom rečniku svakodnevno napada Srbe i time od njih pravi legitimne mete“.

Šta kaže Kosovska policija

Kosovska policija oglasila se još jutros u svom 24-časovnom izveštaju o incidentu u Straži koji je klasifikovala kao „lakše telesne povrede“.

Iz policije su potvrdili da su dve osobe zadobile telesne povrede, ali i navode da je reč o lakšim povredama, te da su oni pušteni nakon što im je pružena lekarska pomoć.

Sa druge strane, policija tvrdi da je više osoba pod dejstvom alkohola učestvovalo u tuči, te da je slučaj registrovan u 23.45 časova.

Naveli su i da su ostale osobe koje su učestvovale u incidentu napustile lice mesta.

Portparol Kosovske policije za region Gnjilana, Ismet Hasani, ujedno je potvrdio za KoSSev da je sinoć došlo do incidenta u selu Straža, navodeći takođe da je reč o tuči koja se dogodila u jednoj kafani.

On je potvrdio i da je u tuči upotrebljeno hladno oružje, ali nije mogao da precizira da li je u pitanju nož, britva ili nešto drugo.

Kazao je da je uviđaj izvršen i da je pokrenut istražni postupak.

Portparol KP, međutim, nije mogao da kaže za KoSSev koje je nacionalnosti osumnjičena osoba, navodeći da nema zvanični izveštaj, odnosno informaciju o identitetu.

„Za sada nemamo imena – da li su Albanci ili Srbi, u kafani je bilo dosta ljudi. Dok ne dobijem zvanični izveštaj, ne mogu da kažem“, naveo je Hasani.

Sa duge strane, navodi da policija radi na tome da pronađe počinioce i da je uveren da će do toga doći.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.