SL: Pozivi stigli Rakiću, Igoru i Slavku Simiću, nisu ih primili, slede protesti ako dođe do hapšenja

rakić protesti mitrovica
FOTO: KoSSev

Najviši predstavnici Srpske liste – predsednik, potpredsednik i član predsedništva, takođe su se našli na spisku zajedno sa više desetina ljudi od kojih se većina sumnjiče za navodno „rušenje sistema Republike Kosovo“. Iz ove stranke je potvrđeno da su čelnici Srpske liste pozvani u svojstvu osumnjičenih, bez preciziranja o tome za šta se konkretno terete, kao i da su pozive odbili. Direktor Kancelarije za KiM, u međuvremenu je saopštio da je o tome obavestio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

„U ovom trenutku možemo da potvrdimo informaciju da su pozivi upućeni i predsedniku Srpske liste, Goranu Rakiću, potpredsedniku, Igoru Simiću i članu predsedništva, Slavku Simiću u svojstvu osumnjičenih i da oni te pozive nisu primili“, naveli su iz Srpske liste.

Poručuju da ostaju pri stavu da se niko od onih koji se nalaze na spisku, uključujući i članove ove stranke, neće odazvati tom pozivu.

„U pitanju je čist politički progon koji ima za cilj progon našeg naroda sa ovih prostora“, naveli su.

Ujedno upozoravaju na moguće proteste.

„U slučaju hapšenja bilo kog čoveka sa tog spiska uslediće protesti svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima, pa čak i sprovođenje građanske neposlušnosti“, naveli su.

Poručuju Prištini da su Srbi na Kosovu „jedinstveniji nego ikad“, ali i da niko od lica sa spiska nije primio poziv.

Podsetimo, predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, saopštio je još krajem aprila meseca da je kosovsko specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv najmanje 70 Srba zbog prošlogodišnjih protesta na prelazima Jarinje i Brnjak u vezi sa registarskim tablicama, a pod optužbom za navodni napad na Ustavni poredak Kosova.

Rakić je tada kazao da je reč o postupcima protiv običnih građana privrednika, ali i gradonačelnika i poslanika.

Da spiskovi postoje, potvrdio je zamenik komandira policijske stanice u Severnoj Mitrovici, major Goran Živković, na sednici lokalne skupštine opštine održanoj početkom maja meseca.

„Ima 58 osoba (osumnjičenih) za rušenje sistema Republike Kosovo i još dva tri dela. Ima još jedan spisak – 14 osoba gde se navodi za pokušaj teškog ubistva. To je za ceo Sever – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima i stanica na tome radi“, kazao je tada Živković.

Da je 13 osoba na ovom spisku iz Zvečana, potom je potvrdio komandir Policijske stanice u ovoj opštini, Dragan Stefanović, a takođe na lokalnoj sednici skupštine opštine, održanoj 19. maja.

Odgovarajući na pitanja odbornika, Stefanović je dodao da je u toku uručivanje tih poziva koji su, kako je posebno naglasio, policijski, ne sudski, te da za bilo kakve dalje korake, zakon predviđa proceduru koja uključuje tužioca.

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je obavestio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, o, kako je kazao, „progonu čelnika Srpske liste od strane Aljbina Kurtija“.

„Prevario se svako ko misli da će uplašiti Srbe na KiM. Nije to ni jačima uspelo, neće ni Kurtiju koji bi da ruši mostove saradnje i mira. Srbi će ostati jedinstveni u odbrani legitimnih prava“, poručio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.