Petković o Kurtijevom obraćanju: Niko neće da ti se povinuje i poveruje, Srbi će izdržati zulum, BG neće da ih ostavi na cedilu

petković
FOTO: KoSSev

„Srbi na Kosovu i Metohiji neće nikakvu šarenu lažu i propagandu Aljbina Kurtija već žele svoje plate i penzije koje su mukotrpno zaradili, a koje im vlast u Prištini otima pokušavajući da ukine srpski dinar“, oglasio se večeras direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

On je zapravo reagovao na video obraćanja kosovskog premijera na srpskom jeziku.

Kurti je ovog popodneva poručio Srbima da se sprovodi kampanja na „lažnim osnovama“ protiv Uredbe CBK-a o platnom prometu, „zarad očuvanja već dobro uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma putem slanja keša u džakovima preko granica Srbije i Kosova“.

Naglasio je da ti „džakovi“ od 1. februara ne mogu na Kosovo, te da se time navodno „štite građani od pretnji organizovanog kriminala, trgovanja oružjem i pranja novca“.

Sa druge strane, kazao je da je laž da se uredbom zabranjuje Beogradu da finansijski pomaže Srbe na Kosovu, te da je CBK ponudila Narodnoj banci Srbije olakšice o konvertovanju dinara u evro.

„Beograd može da uplati novac građanima na račune koje već imaju na Kosovu i primaju penzije, socijalnu pomoć“, kazao je Kurti, a građanima koji još uvek nemaju ovakve račune, savetovao je da ih otvore.

U svojoj reakciji Petković izlazi sa oprečnim navodima, odnosno da Kurti Srbima ukida platni promet i socijalna davanja.

Kaže i da Kurti zatvara ambulante i opštine, dok njegova vlast prebija i upucava Srbe.

„Kurtijeva tragikomična video-obraćanja neće nikoga naterati da mu poveruju, niti da mu se povinuju. Taj film Kurti neće gledati, poručio je.

Izjavu kosovskog premijera vidi i kao još jednu „bezočnu tiradu laži i dezinformacija“.

„Kurti je danas otišao najdalje optužujući specijalizovanu britansku kompaniju ‘Henderson’, da švercuje srpsku valutu“, poručuje Petković.

Podsetio je da ova kompanija već godinama, prema striktnim procedurama, prevozi dinare na Kosovu i Metohiji, te da je angažovana kao podrška misiji Ujedinjenih nacija još 2000. godine.

„Nikakve džakove s parama Beograd ne prevozi na KiM, već vrši legalan transport novca preko Narodne banke Srbije, svojim građanima za socijalna davanja, za plate i penzije, za lečenje i školovanje. Pomenuti novac Srbi primaju preko svojih računa koje imaju u banci Poštanska štedionica, tako da je apsolutna laž kada Kurti kaže da Srbi nemaju tekuće račune“, dodaje Petković.

Smatra i da Kurti pokušava „da se sakrije činjenica da se sada Srbi prisiljavaju da otvaraju račune u prištinskim bankama, jer je to način da se ukine platni promet u dinarima, na šta Priština nema pravo“.

„Krajnji cilj svega što Kurti sada čini je da ekonomskim iscrpljivanjem i neizvesnošću natera Srbe sa KiM na odlazak, kako bi do kraja sproveo politiku etničkog čišćenja, što Beograd nikada neće dozvoliti, kao što nikada nećemo ostaviti svoj narod na cedilu, niti dopustiti da srpski narod ostane bez svojih primanja“, poručuje Petković.

Kurtiju ujedno poručuje da ni Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da im on „nametne svoj jaram, jer su izdržali velika iskušenja, pa će izdržati i ovaj zulum“.

Kurti se obratio Srbima uoči sutrašnjeg „protestnog opštenarodnog skupa“ zbog „ukidanja dinara“ u severnom delu Kosovske Mitrovice koji su, kako je saopšteno, najavili penzioneri a podržala Srpska lista, odnosno u istom danu kada su na Severu Kosova osvanuli novi grafiti – „kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi“.

Najnoviji potezi Prištine, uključujući akcije zatvaranja srpskih institucija od strane Kosovske policije, kao i način primene uredbe CBK, u prethodnom periodu su naišli na zabrinutost međunarodnih zvaničnika.

Listom su se oglašavali sa pozivima Prištini da odloži primenu Uredbe sve dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure i jasan način isplate primanja srpskoj zajednici, a stanovništvo detaljno o tome informiše. Istu poruku preneli su Kurtiju i na ovonedeljnoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, sazvanoj na zahtev Srbije.

Prištinu kritikuje i zvanični Beograd, navodeći ono što je i večeras Petković rekao, da se uredbom CBK, odnosno, kako navode, „ukidanjem dinara i platnog prometa sa Srbijom“ ugrožava ostanak i opstanak Srba, tj. „realizuje cilj Prištine – etničko čišćenje“.

Kurtija i kosovsku vladu sve češće kritikuju i zvaničnici Srpske liste, oglašavaju se i predstavnici srpskih nevladinih organizacija na Kosovu, ali i Eparhija raško-prizrenska, koja poručuje da je „dužna da podigne glas protiv terora“, ali i apeluje na Srbe da „pokažu dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.