Kurti na srpskom: Kampanja protiv uredbe da bi se nastavilo finansiranje terorizma, digle tenzije, ne zabranjujemo BG da pomaže Srbima

„Svesni smo svi kampanje podignute nad lažnim osnovama, a protiv nezavisnih Ustavom uspostavljenim institucija kao što je Centralna Banka Kosova, zarad očuvanja već dobro uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma putem slanja keša u džakovima preko granica Srbije i Kosova“, poručio je danas kosovski premijer u novom video obraćanju Srbima. Naglašava da ti „džakovi“ od 1. februara ne mogu na Kosovo, te da se time navodno „štite građani od pretnji organizovanog kriminala, trgovanja oružjem i pranja novca“.

Tvrdi i da je laž da se uredbom zabranjuje Beogradu da finansijski pomaže Srbe na Kosovu, te da je CBK ponudila NBS olakšice o konvertovanju dinara u evro. Beograd može da uplati novac građanima na račune koje već imaju na Kosovu i primaju penzije, socijalnu pomoć, navodi Kurti, a građanima koji još uvek nemaju ovakve račune savetuje da ih otvore.

Kosovski premijer obratio se još jednom na srpskom jeziku, a nakon ovonedeljnog obećanja koje je izneo na sednici Saveta Bezbednosti UN-a. Sedeći u parku u Prištini za stolom na kojem su kafa i čaša vode, Aljbin Kurti poručuje:

„Više puta sam vam se obraćao i naglašavao da je Vlada koju predvodim, Vlada svih vas, a naša Republika dom svih zajednica koje ovde žive“.

Kaže i da je „blagostanje nas samih i naših porodica pokretač delovanja“.

Blagostanje je „pre svega prioritet Vlade da obezbedi sigurnost, dobrobit kao i socijalnu pomoć gde je potrebna, svim svojim građanima bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, naveo je.

Osvrnuo se na 1999. godinu, navodeći da su rat, a potom i, kako kaže, „pogrešna politika političara koji su bili na čelu države, ostavili za sobom građane nezbrinutim, siromašnim i podložnim kriminalnim organizacijama i bandama, dok su oni brinuli o luksuznom životu njih samih i onih koji su sa njima sarađivali“.

„Tokom poslednje tri godine dali smo sve od sebe da se usprotivimo kriminalu mudrim političkim koracima osnovanim na uspostavi zakona i vladavini prava. Podigli smo našu državu na viši nivo demokratije koja podrazumeva i poštovanje ljudskih i građanskih prava“, kazao je Kurti, hvaleći se izveštajima međunarodnih organizacija.

Tvrdi da je to pokazatelj, kako kaže, „koliko možemo i moramo, zajedno, kao multikulturna i multietnička država podignuta nad postulatima poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, demokratije i jednakim mogućnostima za sve i prema svima“.

„Kao narod koji vekovima teži slobodi a kao građanstvo svih željno mira i prosperiteta, trebamo pokazati poverenje jedni u druge da bi jako i odlučno koračali napred i tako pobedili kriminal, versku, rasnu i etničku mržnju, podele društva i lažne vesti, neophodne zarad postizanja nacionalističkih, šovinističkih ciljeva i uskih političkih pobeda“, dodaje Kurti.

Kampanja protiv uredbe CBK „da bi se nastavilo finansiranje terorizma slanjem keša iz Srbije“

Kurti se potom osvrnuo na uredbu Centralne Banke Kosova kojom se praktično dinar izbacuje kao valuta iz platnog prometa na Kosovu.

„Svesni smo svi kampanje podignute nad lažnim osnovama, a protiv nezavisnih Ustavom uspostavljenim institucijama kao što je Centralna Banka Kosova, zarad očuvanja već dobro uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma putem slanja keša u džakovima preko granica Srbije i Kosova“, tvrdi Kurti.

Podsetio je da je ova uredba stupila na snagu 1. februara, navodeći da se u njoj dinar ne pominje.

„Dakle, cilj Centralne Banke jeste formalnost plaćanja i procedure vezane za to, nasuprot težnjama da se dokaže da je njena svrha ukidanje dinara ili bilo koje druge valute na Kosovu. Centralna Banka, jasno ukazuje na to da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da s tim u vezi, svaka transakcija treba biti u evrima kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu“, dodaje Kurti.

Ne zabranjuje se Beogradu da pomaže Srbima

Kosovski premijer ujedno poručuje da se uredbom ne zabranjuje Srbiji da finansijski pomaže Srbima na Kosovu.

„Bilo kakvo sugerisanje suprotnog jeste lažna propaganda čiji je cilj stvaranje tenzija na etničkoj osnovi“, dodaje Kurti.

Tvrdi da se pravilnikom Centralne Banke obezbeđuje legalnost i transparentnost novca koji se uvozi.

„Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo dolar, funtu ili švajcarski franak. Jedina je razlika u tome što od 1. februara ne može ući novac preko granice u džakovima, kao što ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već isti može doći preko bankovnih računa, podignut u evrima“, dodao je Kurti.

Tvrdi da ovakva politika „štiti građane od pretnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca“.

„A do sada, način ulaska novca i njegov prevoz preko granica je omogućavao kriminalnim grupama da primaju nezakonito unet novac, jačajući tako njihov uticaj i nad narodom, plašenje mase i ohrabrivanje kriminalaca od samog državnog vrha Srbije. Kriminal se mora pobediti, pranje novca i obogaćenje ilegalnim putem u cilju lakšeg finansiranja terorista a zarad remećenja mira, mora prestati“, dodaje Kurti.

CBK poslao NBS ponudu o olakšicama za konvertovanje dinara u evro

Kurti je ujedno potvrdio da se Centralna banka Kosova obratila Narodnoj banci Srbije, navodeći da je poslata ponuda o olakšci u konvertovanju dinara u evrima.

„Kosovska Centralna Banka je obezbedila otvaranje računa u evrima besplatno za one koje to još nisu uradili. Samo pomislite koliko će mogućnosti otvaranje redovnog bankovnog računa otvoriti za mali deo stanovništva koji to još nije učinio: protok novca preko računa će omogućiti evidenciju legalne uplate i isplate novca, što će biti osnova eventualnog podizanja kredita ili zasnivanja biznisa, primanja pomoći od institucija Kosova, ekonomsku nezavisnosti žena, a što neminovno vodi novim mogućnostima zarad boljeg života“, navodi Kurti.

Beograd može da uplati novac građanima na račune koje već imaju na Kosovu

Kurti se potom osvrnuo na šeme finansijske pomoći i socijalna davanja ugroženim porodicama, porodiljama kao i majkama sa decom koje obezbeđuje Priština.

„Ovakva pomoć neće prestati nikada i biće samo veća, u skladu sa ekonomskim porastom i budžetskim planiranjem“, navodi Kurti.

„Svakoga meseca, penziju Republike Kosova prima više od 33 hiljade pripadnika srpske zajednice, socijalnu pomoć 2.205 porodica, 4.244 porodica dečije dodatke i 1.372 porodice pomoć porodiljama i majkama sa decom“.

Sva ova davanja vrše se direktno na račune korisnika u evrima.

„Preko istih dalje se može primati i pomoć srpskoj zajednici koju šalje vlada iz Beograda, podignuta u evrima i evidentirana preko bankovnog računa radi transparentnosti i uspostavljanja legaliteta. Na ovaj način, iznos novca koji bude poslao Beograd podudaraće se tačno sa novcem koji ćete vi dobijati na Kosovu“, naglašava Kurti.

Na kraju poručuje da će njegova vlada učiniti sve putem kampanja informisanosti i omogućavanja olakšica, s ciljem „glatke tranzicije“.

„Najvažnije je razumeti i verovati da je uspostavljanje vladavine prava neminovno, slanje novca transakcijskim putem banaka bezkompromisno, a uživanje do sada stečenih prava na slobodan način, od strane državnih autoriteta na Kosovu, neizostavan deo garantovanja slobode svim građanima na primanje bilo kakve finansijske pomoći od bilo koje strane ili autoriteta koja dolazi legalnim putem“, podcrtao je Kurti.

Na kraju video klipa koji je objavio na Fejsbuku, odnosno svog obraćanja, Kurti plaća račun za kafu u evrima.

Kurti se obratio Srbima uoči sutrašnjeg „protestnog opštenarodnog skupa“ zbog „ukidanja dinara“ u severnom delu Kosovske Mitrovice koji su, kako je saopšteno, najavili penzioneri a podržala Srpska lista, odnosno u istom danu kada su na Severu Kosova osvanuli novi grafiti – „kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi“.

Najnoviji potezi Prištine, uključujući i način primene uredbe CBK, u prethodnom periodu su naišli na zabrinutost međunarodnih zvaničnika.

Listom su se oglašavali sa pozivima Prištini da odloži primenu Uredbe sve dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure i jasan način isplate primanja srpskoj zajednici, a stanovništvo detaljno o tome informiše. Istu poruku preneli su Kurtiju i na ovonedeljnoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, sazvanoj na zahtev Srbije.

Prištinu kritikuje i zvanični Beograd, navodeći da se uredbom CBK, odnosno, kako navode, „ukidanjem dinara i platnog prometa sa Srbijom“ ugrožava ostanak i opstanak Srba, tj.  „realizuje cilj Prištine – etnički čisto Kosovo“.

Kurtija i kosovsku vladu sve češće kritikuju i zvaničnici Srpske liste, oglašavaju se i predstavnici srpskih nevladinih organizacija na Kosovu, kao i Eparhija raško-prizrenska, uz poruku da je „dužna da podigne glas protiv terora“, ali i apel Srbima da „pokažu dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.