Petković i dva neuspela pokušaja da uđe na Kosovo: EU: Trebalo je da mu dozvole; PR se ne slaže

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, dva puta je u prethodna dva dana pokušao da uđe na Kosovo, ali bezuspešno. I dok tvrdi da je posetu uredno i na vreme najavio, iz kosovske vlade, sa druge strane, poručuju da Petković nije ispoštovao vremenske rokove, ali i da je, kako prenose prištinski mediji, tokom prethodnih poseta „podsticao međuetničku mržnju“ i sastajao se sa „nelegalnim strukturama“. Sa druge strane, iz Evropske unije navode da je današnja poseta trebalo da bude odobrena, jer je najava bila u skladu sa sporazumima.

Direktor Kancelarije za KiM saopštio je juče sa prelaza Končulj da mu je zabranjeno da uđe na teritoriju Kosova, za šta je optužio kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Sa druge strane, kazao je da je o ovom pitanju razgovarao sa međunarodnim predstavnicima koji su mu navodno rekli da je reč o tehničkoj greški, te je najavio da će na Končulj doći i danas.

Kazao je da je obrazloženje Prištine za jučerašnju zabranu bilo da je ponedeljak bio neradni dan, te da je baš kako bi „pokazao EU da je to samo izgovor Kurtija“, odmah najavio svoju današnju posetu.

Međutim, Petković je ovog jutra saopštio da mu je poseta ponovo zabranjena.

„Van radnog vremena sinoć je stigao odgovor da mi se zabranjuje ulazak na KiM ponovo i ne navodi se nikakav razlog“, rekao je Petković za RTV Pink.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova do sada nije potvrdilo, niti demantovalo navode Petkovića, dok ujedno nisu odgovorili ni na upit KoSSev-a.

Međutim, prištinski mediji prenose ovog popodneva navode kosovske vlade koja je potvrdila da je Petkoviću zabranjeno da uđe na Kosovo, te navodne razloge za izricanje zabrane.

Portparol vlade, Perparim Krueziu kazao je da je jedan od razloga to što Petković nije ispoštovao vremenske rokove za obaveštavanje o poseti.

„U početku molba g. Petkovića da uđe u Republiku Kosovo nije bila u skladu sa dogovorom o zvaničnim posetama. Nije poštovao sporazumom predviđeno vreme za dostavljanje obaveštenja o njegovoj poseti. Tačkama 3 i 2b važećeg sporazuma predviđeno je da se tako nešto mora uraditi samo radnim danima (ponedeljak – petak) i tokom radnog vremena, kao i najmanje 48 sati pre posete“, naveo je Krueziu, prenosi Koha.

Krueziu, međutim, navodi i da je Petković tokom svoje prethodne posete „prekršio dozvolu“ koju mu je dodelila Priština, time što je održavao sastanke sa, kako je naveo, „nelegalnim strukturama, a uprkos činjenici da je dozvola data na osnovu usaglašenog dnevnog reda za praćenje verskih obreda“.

Štaviše, tvrdi Krueziu, Petković je u više navrata „koristio neprikladan jezik i podsticao međuetničku mržnju“.

„To je u suprotnosti sa demokratskim i multietničkim karakterom naše Republike i ne doprinosi procesu dijaloga“, naznačio je Krieziu, prenosi prištinska Koha.

Petković se nakon navoda Prištine još jednom oglasio poručivši da su „izgovori Prištine čista laž“.

„Bezobrazluk! Tačka 3. Sporazuma koja se odnosi na glavnog pregovarača kaže da će on ‘imati redovan i pojednostavljen pristup drugoj strani i za koga će strane dostavljati samo logističke informacije’. Najave u tom slučaju idu 24 sata ranije. Tako je oduvek“, poručio je Petković na Tviteru.

Za razliku od kosovske vlade, Evropska unija iznosi drugačiji stav.

Petkoviću je trebalo da bude dozvoljeno da poseti Kosovo, jer je druga najava bila u skladu sa dogovorom, kazao je portparol EU, Peter Stano, prenosi takođe Koha.

„Zvanične posete igraju važnu ulogu u unapređenju normalizacije odnosa i razumevanja među strankama i ne treba ih politizovati. EU je obaveštena o dve najave poslednjih dana u vezi sa posetom direktora Petkovića Kosovu. Prvo obaveštenje procesno nije bilo u skladu sa Dogovorima o službenim posetama, koji regulišu procedure obaveštavanja i obavljanja službenih poseta. Drugo obaveštenje je, međutim, bilo u potpunosti u skladu sa dogovorima, pa je posetu trebalo odobriti“, poručio je Stano.

Naznačio je da EU apeluje na obe strane da sve sporove i nesporazume rešavaju u dijalogu, koristeći uspostavljene kanale komunikacije putem oficira za vezu.

„Obe strane moraju da poštuju sve prethodne sporazume i sprovedu obaveze koje su na čekanju, uključujući one koje se odnose na zvanične posete“, rekao je portparol EU, Peter Stano.

Pročitajte još:

Porodici Vukojević ključeve kuće umesto Petkovića uručio njegov zamenik

Petković: Kasno sinoć iz Prištine javili da mi je ulazak zabranjen

Petković: Ponovo mi zabranili ulazak na Kosovo; Izostao odgovor kosovskog MSPPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.