Vučić: Cilj im je da se ukinu KM tablice, kako bi se ukinuo Sever; Spremaju akcije, a ja čuvam mir

Priština sprema, ali laže da ne sprema akcije protiv Srba na Severu, kazao je večeras predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ipak, poručuje da će dati sve od sebe da sačuva mir.

Predsednik Srbije upitan je večeras na TV Pinku da li će ići na pregovore sa Prištinom 19. jula?

I dok iz Prištine i EU govore o mogućem zakazivanju sastanka srpskog predsednika i kosovskog premijera, Vučić i večeras ponavlja da ga „niko nije zvao“.

Ipak, dodaje – „nešto pokušavaju, nemam pojma šta pokušavaju, pravo da vam kažem“.

Potvrdio je da će, ukoliko dobije poziv, otići u Brisel, ali, dodaje i da sve to „nema mnogo smisla“.

Vučić je i večeras govorio o „akcijama protiv Srba“ koje „priprema Priština“.

„Oni se spremaju, a lažu da se ne spremaju, za akciju protiv Srba. Nažalost, mislim da je raspoloženje kod Srba vrlo teško i vrlo loše. Plašim se, a daću sve od sebe da sačuvamo mir“, kazao je Vučić.

Pogazili Vašingtonski sporazum, nama odvezali ruke

Predsednik je upitan i o „adutu Srbije u razgovoru sa Kurtijem – što drži u tajnosti spisak zemalja koje su povukle priznanje Kosova“.

Vučić poručuje da Srbija može još mnogo toga da uradi, ali i da radi i da će nastaviti da radi na tome.

„Oni su pogazili Vašingtonski sporazum, nama odvezali ruke i mi ćemo po tom pitanju biti uspešniji od njih“, naveo je Vučić.

Ipak, dodaje da se tu Srbija „bori sa mnogo većim silama koje ne prihvataju teritorijalni integritet Srbije, međunarodno pravo, Rezoluciju 1244, već prihvataju protivpravno svojih akata kao svršene činjenice koje mi moramo da prihvatamo“, naveo je Vučić.

Briselski proces i „teški ustupci za Srbiju“

Vučić je u svom gostovanju govorio o posleratnim godinama, odnosno periodu posle 1999. godine i politici Srbije u vezi sa Kosovom.

Još jednom je optužio bivšu vlast zbog savetodavnog mišljenja u vezi sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova, te kazao da je nakon dolaska nove vlasti usledio Briselski proces i „teški ustupci za Srbiju“.

„Znao sam da će da se zbiva. Znao sam da time dobijamo vreme da ekonomski razvijamo zemlju, ali sam istovremeno znao da će to biti jedini sporazum za koji ćemo moći da se uhvatimo jednog dana, jer sam znao da ga oni neće ispunjavati“, rekao je Vučić.

Tvrdi da je o tome još tada govorio Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

„Nažalost, bio sam u pravu“, poručio je predsednik, dodajući da Priština nije ispunila prvih šest tačaka sporazuma odnosno „suštinu“ – nije formirala ZSO.

Cilj Prištine: Da se ukinu KM table, kako bi se ukinuo Sever

„A nas zovu da nas maltretiraju oko 15. aneksa šeste tačke, 4. člana, 3. stava oko nekih tablica. Iako to sve prilično normalno funkcioniše“, dodao je Vučić.

Kaže da je cilj Prištine da se ukinu KM tabice, a kako bi se, kako tumači „ukinuo Sever“.

„Nije to pitanje ni para, ničega, već je pitanje političkih provokacija. I samo to rade. Pošto je to tako, što nas terate da u tome učestvujemo. Aj’ pustite nas da probamo da sačuvamo mir. I nemojte da se pravite naivni i nemojte da nas pravite budalama. Možda nismo toliko pametni koliko ste vi – i vi u Prištini, i vi u Briselu, ali nismo baš ni budale“.

Još jednom podcrtava da ne vidi veliki smisao vođenja dijaloga, ali da li će se odazvati pozivu – „hoće, uvek“.

A šta da smislim, to da se Milan Radoičić vratio da živi tamo gde živi?

Predsednik Srbije upitan je večeras o nedavnoj video poruci Milana Radoičića iz Leposavića, odnosno, „tvrdnjama pojedinaca da je to Vučić smislio“.

Vučić podcrtava – „naravno da nisam smislio“, ali i dodaje:

„A šta da smislim, to da se Milan Radoičić vratio da živi tamo gde živi. Šta je smisao te poruke osim toga. Šta sam smislio?“, upitao je Vučić.

Ujedno pita i šta je u poruci Milana Radoičića bilo kome moglo da zasmeta.

„Vratio sam se da živim tamo odakle su mi otac i majka, tamo gde imam kuću ili nemam pravo da živim tamo gde živim, ne razumem šta je poruka, šta hoće da mi kažu ti stručnjaci – domaći i strani“, pita ujedno Vučić.

Jednaki prezir osećam i prema zapadnim i prema ruskim agentima 

U emisiji na TV Pinku je pušteno i gostovanje Rade Trajković za N1 gde je Trajković kazala da „iako neki sumnjaju da Vučić hoće da dovrši projekat nezavisnosti Kosova na jedan pokvaren i perfidan način“ da ona ipak smatra da je srpski predsednik „proizvod ruske politike“ i da „ima obaveze prema ruskoj politici“.

Vučić je ove navode okarakterisao kao „besmislene zavere“, ali i kaže da misli da ljudi prepoznaju u njemu nekog ko štiti interese Srbije, a ne zapada ili istoka.

„Ja jednaki prezir osećam prema agentima zapadnim i prema agentima ruskim. Prema svima koji rade za tuđe interese ja jednak prezir osećam. Ne mogu očima da ih vidim, a znam ih mnogo, a pri tome moram da se pravim da ih ne znam“, rekao je Vučić.

Podcrtao je da neće da radi ni za koga, već samo u interesu srpskog naroda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.